”Personal shopper” lyser med sin frånvaro

Måndag i Stockholm, grått, blåsigt, men inget regn och ingen snö. Bara trist. Jag har varit ut till fiket runt hörnet och köpt fyra frallor, brödet var slut hemma hos mannen min. Och Minsann tittar ut med misstro, och verkar nöjd med att vara inne. Hon ligger gärna alltför nära datorn när jag försöker skriva, kanske är den lite varm och skön. Eller så vill hon ligga i mitt knä, det är också varmt och skönt.

Bra nog-tävling utlyst på skrivsajten av en medlem. Good enough-tröja till vinnaren. Jag har talat om att jag tycker jag är bra nog, numera. Om jag vänder på orden blir det ”nog bra” – nog är ett konstigt ord. Nog bra innebär för mig en tveksamhet, inte riktigt tillräckligt bra. Eller en fråga. Stor skillnad i alla fall jämfört med ”bra nog”. Konstigt är det också att sitta här och titta ut på en grön gräsmatta i Rålambshovsparken dagen före Lucia. Är det växthuseffekt och klimatförändring som gör att snön och vintern dröjer?

Slussen ska beslutas om idag, och redan talas det om att beslutet kommer att överklagas. Om det i sin tur leder till ett annorlunda förslag än det som ligger på bordet idag är högst oklart, men tid lär det ta. Bra är det, kanske hinner opinionen mot förslaget bli starkare. Läs mera i Karins blogg, karinenglund.wordpress.com. Karin skriver initierat om Slussen, och har pratat med många människor om förslaget och andra möjligheter. Dessutom skriver hon om mycket annat och oftast är det både roligt och lärorikt.

Den egna skrivlusten lyser med sin frånvaro. När jag skriver detta fastnar jag i ännu ett märkligt uttryck, lyser med sin frånvaro. Hur kom någon fram till att det skulle betyda ”finns inte”, ungefär? Hittar förstås svaret via Google:

Uttrycket betyder givetvis att det märks påfallande tydligt att man inte är närvarande. Man är förväntad att vara på en viss plats och det är uppenbart för alla att man inte är det

Formuleringen kommer från den franske författaren Marie-Joseph de Chénier som använde den romerske historieskrivaren Tacitus verk ”Annales” som grund för sin tragedi ”Tibère”.

Tacitus berättade om den romerska seden att när någon skulle begravas visades bilder på den avlidnes närmaste släktingar upp under begravningståget.

Men när Junia Tertia dog fick inga bilder visas på varken hennes man eller på hennes bror. Orsaken var att brodern hette Brutus och den äkta mannen Cassius, två välkända namn för den som kan sin romerska historia.

Brutus mördade Caesar och Cassius var en av de som var med i konspirationen mot kejsaren.

Brutus och Cassius lyste med sin frånvaro.

Källa: ”Bevingat” av Birgitta Hellsing, Magdalena Hellquist och Anders Hallengren

Tack för informationen!

Jag längtar bort från stadens köphets och många människor, vill till tystnad och lugn. Inga täta tunnelbanetåg, inga massor av bilar, inga halvspringande människor i alla åldrar som nästan springer omkull varandra. I morgon åker vi till mitt lilla hus, och nästa dag upp till huset utanför Sala där julen småningom ska firas. Dvs god mat ska lagas och ätas, grannarna ska bjudas på middag någon dag – funderar på att göra borstj (reserverar mig för stavningen) – och gott vin ska inmundigas.

Jag behöver definitivt ingen ”personal shopper” som stressade storstadsbor utan egen julklappsfantasi förmodas behöva. Mannen min ska förmodligen få en stavmixer, eftersom den vi hade gemensamt tidigare var min och följde med mig när jag flyttade. Själv önskar jag mig ett par varma ulliga tofflor, och får det nog (!) också. Fd maken får en flaska god whisky inhandlad på Finlandsbåt till sin födelsedag strax före jul, julklappar slutade vi med inom familjen för flera år sedan. Ett skönt avstressande beslut.

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ”Personal shopper” lyser med sin frånvaro

 1. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Hej där och välkommen hem från Finland! Det låter som att du har det bra vilket gläder mig. ”Because you´re worth it” verkligen!! Och du är ”nog bra” med tryck och betoning på ”nog” och därav betydelsen ”bra så att det räcker”. Det andra ”nog bra” med obetonat ”nog” tyder på osäkerhet och tvekan. Och du, min kära syster, är alldeles nog bra! Jättebra, med andra ord. Nu ska skolfröken gå och lägga sig. Godnatt!

  • beskrivarblogg skriver:

   Gulle dej – du gör mig glad med dina kommentarer! Just för ögonblicket är vi på Addarsnäs, och åker till Jonsborg i morgon, för att stanna där över julen. Vi hörs!

 2. Karin skriver:

  Välkommen åter!

  Intressant om att ”lysa med sin frånvaro”. Ny kunskap för mig, tackar.

  Jag skulle också vilja ha en personal shopper. Hittar dåligt i mitt sällan-Konsum vid Medis och tänkte att det vore bra skönt om någon bara pekade åt mig hela tiden. Letade efter kycklinglever idag, som inte alls ligger i närheten av kycklingarna.Nej, att shoppa är inte min grej överhuvudtaget.

  Och så upptäckte jag just att det stod fel adress i fyllerirutan, när man kommenterar – jag måste ha fyllt i fel från början och sedan inte tänkt på det. Men nu är det rättat.

  • beskrivarblogg skriver:

   Hej du goda Slussen-protestant! Du har lärt mig massor om de olika förslagen, och det var taskigt att motsidan vann med bara tre röster – läste du Bodil Malmstens blogg om ”tre små Carema-röster, tre små tok-etablering-av-apotek-röster” etc! Jag hade inte heller lagt märke till felet i kommentarsrutan!

   Nu åker jag upp till huset utanför Sala och stannar till mellandagarna. Ha det gott du med! Kram Margareta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s