Vårlik juldag

Juldag, solig förmiddag, 4 grader kallt i natt. Jag muttrar över Telias konstigheter när det gäller mobil uppkoppling, men inser att jag ju kan skriva i stället. Minsann är ute och lurar på svartmesar och entitor, talgoxar och nötväckor. Den svartrödvita hackspetten är också intressant, och STOR, jämfört med småfåglarna.

En ny kanna te står på bordet, lång frukost idag, skönt slapp. Mannens mandelskorpor med saffran får avsluta ätandet.

Har ni nånsin griljerat okokt julskinka? Det har jag/vi. Vi var övertygade om att vi köpt en kokt Piggham-skinka, griljerade den som vanligt och fin blev den. När vi skar första skivan kvällen före julafton gladdes vi åt att den verkade så saftig! Det var den, rå som den var …

In i ugnen igen, med termometer och allt. Vi fick vänta på smakbiten, och griljeringen blev aningen färgstarkare än avsett – men till slut var skinkan god. Lärdom: läs ordentligt, handla inte när du är stressad av för mycket folk i affären, se till att den skinka du köper faktiskt är kokt. Hoppas bara att den äldre gentleman som vi pratade med om färdigkokt skinka och dess fördelar, insåg att den han fick med sig hem var okokt! Innan den stod på julbordet.

Åkrarna härutanför är fortfarande fläckvis vita mot den svarta jorden, gräsmattan är grön. Vägen blöt och isig. Idag ska vi ta upp jordärtskockor (ska det vara två s?) och göra soppa, med äpple och någon potatis, som kokas i god buljong och mixas. Till detta goda sega små baguetter som mannen just bakar, degen sattes att jäsa kallt över natten och ska nu jäsa igen med ytterligare lite jäst, 10 g för att vara lika exakt som mästerbagaren Hed anvisar. Verkar krångligt, men blir gott.

En tvättmaskin går nere i tvättstugan, ved är intagen och två banankartonger står på trappen. Minsann klättrar på takstolen nere i magasinet, balanserar galant och tar sig fram till trappen, och promenerar ner. Just nu sitter hackspetten i talgen utanför köksfönstret, i lugn och ro eftersom katten är någon annanstans.

Solen lyser fortfarande precis ovanför grantopparna, klockan är kvart över 1 denna vårlika juldag.

Till middag åt vi den goda soppan, och tog om. Det var tur, eftersom jag slängde resten av soppan ut över trappen när jag skulle ställa ut den att svalna. Kastrullen hoppade ur mina händer, soppan var överallt, och speciellt över mig. Det blev strip tease på trappen, fast så värst retsam kände jag mig inte. Mera ilsket envetet torkandes soppa, länge. Och hällandes vatten över hela trappen.

Tacksam att inte Minsann just då bestämde sig för att slinka ut samtidigt som jag kastade soppa omkring mig. Hon hade rymt för gott om hon fått jordärsskockor i soppform över sig! Men gott var det! Och bröden var fantastiska. Nu är det kväll, grannarna har fått julklapp i form av bröd och skorpor. Ljusen lyser i sina finputsade stakar av mässing och brons. Det är fortfarande jul, även om det kändes som vår under dagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vårlik juldag

 1. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Det låter härligt därute på landet! Och tänk att våren redan är där (och här)!
  Det var väl bra att du fick ut soppan där den hamnade, då fick ju vätten en del också. Istället för gröt, menar jag. Själv åt jag upp det sista av julgröten till frukost nu på morgonen. Får hit Lisa och Marco ikväll. Ska bli kul!
  Ha det så bra!
  Kramar
  B.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s