Kväll och dämonfight

Vem väntar på vem?

Ska jag ringa – nej, för då drar du slutsatsen att jag vill att du ska komma hit. Och det vill jag ju, men jag vill att du ska vilja. Inte för att jag vill.

Och så inbillar jag mig att du resonerar också, och därmed låter bli att ringa. Eller så vill du inte, det är för besvärligt och du har det ju bra där du är. Bilen ska hämtas och det skas tankas och köras i snömodd och halka. Och antagligen åkas igen och handlas, eller gås till biblioteket i Norrtälje. Och förresten så ska du ju hämta din utlånade häftpistol hos den andra kvinnan.

Så här sitter jag och slåss med mina dämoner. Gillar den stavningen. Gillar inte att slåss med dem.

Om du är här kan vi spela canasta och jag kan förlora hur mycket som helst, det gör (nästan) ingenting. När jag är ensam löper jag risken att spela för pengar, än låter jag bli, jag vill slå mitt eget rekord i spelavhållsamhet. Tar det sekund för sekund.

Löper risk – varifrån kommer det uttrycket? Och spankulera som jag funderade påhäromsistens apropå lodjuret vi såg, som just spankulerade. Kollar: spankulera • promenera lugnt och bekymmerslöst {→flanera, spatsera, strosa, ströva}: ~ omkring på stan
HIST.: sedan 1835; sv. dial. spankulera, till spanka ‘gå med styva ben’ . (Dagens ord.)

Löpa risk fanns det enbart synonymer till, som riskera, och det visste jag redan.

Så, jag skriver.

Minsann sover på stolen bredvid mig. Det är svart natt ute, bara stallets ytterlampor lyser. Och mina. Min blogg igår utnämndes av Julia på 1av3 idag till ”dagens text” och lades in på FB-sidan för 1av3 och på/i Twitter, under tillägget ”handlar om spelberoende”. Det gillade jag inte riktigt, texten handlade om spelberoende, men också annat, och jag var inte tillfrågad. Men jag har inte klagat … Jag är grinig, vill bestämma själv.

Dessutom är jag less på alla FB-inlägg med citat och bilder av citat hit och dit. Lättköpt klokskap som ibland är klok, men ibland bara lättköpt. I alla händelser tröttsam, för sura mig, just nu. Jag har idag läst Siri Hustvedts bok ”Den skakande kvinnan” och imponerats och inspirerats av tankar, kunskaper och förmåga att förmedla både det ena och det andra. Då ter sig FB-inlägg – mina och andras – tämligen tomma och ytliga.

Och Philippe i Paris skickar ett härligt mejl där han berättar att han gläds åt att jag skriver – han ”läser” min blogg, och kan inte ett ord – eller kanske ett – på svenska! Han ser att jag skriver ofta och det gör honom glad! Och mig glad att han berättar det.

Det får mig att fundera på att skriva mera på engelska, som åtminstone de flesta av mina icke-svenska vänner och bekanta kan läsa. Svenska är ett fantastiskt språk, men inte bekant för alltför många. Men nej, för jobbigt. Och kanske också för publikfriande, det blir som en begäran att ”läs nu när jag gjort mig besväret att skriva så du förstår”. Som om inte skriverierna på svenska vore just det – läs det jag skrivit! För det vill jag ju.

Om inte annat för att ibland förundras över vad som får flera visningar av bloggen och vad som inte berör så många. För så är det väl? Finns det någon samstämmighet mellan antal visningar och antal berörda läsare? Vet inte – ibland misstänker jag att statistiken på WordPress svajar lite som den vill – det finns inga för mig vettiga förklaringar till att jag en dag har 125 visningar och nästa 18. Särskilt inte som jag själv tycker att den text som ”bara” visades 18 gånger var mycket viktigare än mycket annat …

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kväll och dämonfight

  1. Ulf Nilsson skriver:

    Nu har jag också läst ditt senaste.Och visst finns det andra krafter ute i rymden som vi inte alltid förstår, eftersom det blev som du önskade = jag ringde upp dig.Och visst blir det kanske som du har planerat. Har dock på känn att du åter kommer att vinna i canasta, vi får se. Vad gäller värme ställer jag upp på lite av varje, allt efter önskemål. Det kommer bli skönt. ***

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s