Vår, böcker och förlag, onomatopoetik

En ny fågel vid fröautomaten, en som jag inte känner igen. Vårtecken?

Fem kilometersslingan var nyplogad, så hundarna och jag fick en fin promenad genom skogen, utan spår av vargar men väl av hare, rådjur och älg. Trots att det kommit mera nysnö sedan igår känns det som om det är lite vårlikare. Inbillningens makt är stor! Eller så är det något med ljuset. Visste ni förresten att Bo Setterlind har sagt så här: ”Våren – något att tänka på medan snön faller.”

Lätt städning (dammsugning och plock) idag i stället för igår. Nu finns de böcker jag inte lagt in på Bokbörsen i sina kartonger i utrymmet bakom vardagsrummet och inte i rummet. Jag botaniserar i lådorna när jag vill ha något oläst att läsa.

Har nästan alltid flera böcker i gång samtidigt, just nu Oliver Sacks ”Det inre ögat” (han skrev också ”Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt”) – den här boken handlar bl a om hur vi kan kompensera förlust av syn eller ansiktsminne, hur flexibla både ögon och hjärna är. Parallellt läser jag Anita Nair ”Kvinnor på ett tåg”, där fem indiska kvinnor hamnar i samma tågkupé och under resans gång berättar om sina liv. Dean Koontz´ ”Överlevare” är ruggig och lättsmält när så behövs.

Från Leopard förlag fick jag just ”Den odödliga Henrietta Lacks” av Rebecca Skloot som jag ser fram emot att börja läsa. Men jag tror att den kräver att jag inte har andra böcker i huvudet samtidigt, det känns som om det vore respektlöst att blanda upp just den boken med en massa annat.

Nu är himlen vackert svartblå utanför mina fönster, jag har tänt smålampor och ljus. Jag ser att det blåser ganska kraftigt, trädkronorna dansar mjukt. Om det faktiskt regnar lätt eller om det är snö som blåser upp på fönstren och smälter vet jag inte. Än. Jag kommer att märka det när jag går ut med hundarna om en timme ungefär, för näst sista gången idag. Det är varmt och gott härinne i köket.

Jag grunnar på tankarna på eget förlag, på att göra min bok själv. Jag har ju en (längesedan) bakgrund på bokförlag, en fd man som har grafisk utbildning, är själv bra korrekturläsare och hyfsad på ombrytning och stilval etc. Bolagsverket säger att det är OK att ansöka om registrering av enskild firma, mina kontakter med Kronofogden ska inte lägga några formella hinder i vägen. Men min ekonomi kanske gör det. Registreringen kostar inte mer än 900 kronor om man använder Bolagsverkets e-tjänst. Det kan jag ha råd med, men klarar jag resten av de investeringar som krävs? Vad ska förlaget heta?

För att göra ett acceptabelt manus av de texter jag har åstadkommit i alla diverse filer på datorn behöver jag ett bra program och förmodligen en bättre dator än den jag har. Och någon som kan hjälpa till med omslag, och vad ska boken heta, och, och, och. Tryckning. Många frågetecken återstår ännu.

Lite kul är det att grunna – vad säger Google om det ordet? Inte just mera än att det väl hänger ihop med ”begrunda”, fundera djupt och grundligt över något. Nå, det ska jag. Det hela får ligga i bakhuvudet och skvalpa – ännu ett ord att kolla via Google: som jag trodde, det är onomatopoetiskt – detta fantastiska ord som skolan lärde mig för ca 60 år sedan och som jag förhoppningsvis aldrig glömmer. Ljudhärmande. Exempel på dylika ord är enligt Wikipedia ”bom”, ”prassla”, ”krasch”, ”sörpla”, ”slafsa”, ”pang” och ”prutt”.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vår, böcker och förlag, onomatopoetik

  1. Barbro Fällman Caglar skriver:

    En systerson är bra på att designa bokomslag (tror jag), affischer (vet jag) o dyl.
    Det är klart du ska ha ditt eget förlag!
    Kram o puss
    B.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s