Bokläsning, handla-lista och brödrecept

Hon har just börjat läsa ”Ön” av Lotta Lundberg, och ska recensera den för fru Booked längre fram. Ännu har hon bara läst 39 sidor, men är fängslad. En svensk kvinnlig läkare har bott och verkat på en ö i Söderhavet i 25 år, nu kommer en liten utredningsdelegation från England dit, skära människor som ska utreda hon vet ännu inte vad.

Hon blir nyfiken, vill veta mera om läkaren, och framför allt veta mera om Lotta Lundberg. Hon bor och arbetar i Berlin sedan 2004, debuterade 1998 med romanen ”Låta sig hända”. Hon har helt missat henne.

Boken är också tilltalande rent fysiskt, nätt, kompakt format, utgiven på Natur&Kultur, tryckt på ”papper från ansvarsfulla källor”. Ska läsa vidare i eftermiddag.

Nu är det dags för en lugn kaffestund före nästa längre hundpromenad. Och dags att stoppa in mera ved i spisen, igår kväll glömde hon sätta på elementet i köket. Det var bara 12 grader på morgonen. Ute tittar solen fram ett ögonblick innan den försvinner i molnen igen. Det är ett par grader varmt och slaskigt, med is under. Hon får gå försiktigt, ännu har hon inte skaffat några dubbar till kängorna.

IKEA-klockan ovanför köksdörren är halv 10. Tiden är i verkligheten tio minuter i 11. Klockan behöver nytt batteri. Hon skriver upp det på handla-listan.

Där står också ljus, och long life-lampor, skärbrädor – IKEA alltihop – duschfäste, det gamla fungerar inte med nya duschen, handkräm, toalettpapper från Lidl, pålägg, Lyckans ost, hushållspapper (Edets stora rullar), snabbkaffe, mjölk – för säkerhets skull skrivet två gånger – blomjord och Panko ströbröd. Popcorn om mannen hennes kommer, han gillar sådant.

För närvarande äter hon det som redan finns i frys och kyl. Det räcker rätt länge. Men nästa besökare med bil får räkna med att köra henne in till Norrtälje för proviantering. IKEA får vänta eller så får mannen hennes stanna till där när han passerar Uppsala på väg till Stockholm.

För en stund sedan skickade hon ett brödrecept till sin älskade. Hon har nämligen Jamie Oliver´s kokbok, den följde med henne när de delade boet. Brödet blir väldigt gott, degen verkar alldeles för lös och flyter ut, men receptet fungerar. Hon inbjuder härmed till provbak:

”Grundrecept på bröd

50 g jäst, 30 g honung (1,5 matsked), drygt 6 dl ljummet vatten, 1 kg vetemjöl special, 1,5 matsked salt

Lite extra mjöl att pudra med, (ev lite extra i degen också)

Lös upp jästen och honungen i hälften av det ljumma vattnet

Häll upp mjöl och salt direkt på bakbordet eller i en stor skål. Gör en grop i mitten och häll i den upplösta jästblandningen. Gör cirkelrörelser med ena handens fyra fingrar, inifrån och ut, så att mjölet undan för undan förs ihop med jästblandnngen. Häll resten av det ljumma vattnet i mitten och arbeta sedan in allt mjölet till en fuktig deg.

Knåda! Det här är den bästa delen, rulla, tryck och vik degen om och om igen. 5 minuter. Det utvecklar gluten och degens struktur. Om degen fastnar på dina händer gnider du in dem med lite mjöl.

Mjöla båda händerna ordentligt och pudra degen med mjöl. Forma degen till en boll och lägg den på en bakplåt. Gör djupa skåror med en kniv – så att den kan vila och jäsa lätt. Låt den jäsa tills den är dubbelt så stor. Den jäser snabbare på ett varmt, fuktigt, dragfritt ställe, t ex nära spisen, i ett skåp eller i ett varmt rum (du kan täcka degen med plastfolie så går det snabbare). Jäsprocessen förbättrar degens smak och struktur och tar ungefär 40 minuter, beroende på jäsförhållandena.

När degen har jäst till dubbel storlek måste du slå ur luften genom att banka på den någon minut. Sedan kan du forma den hur du vill – rund, platt, fylld, i form eller vad du nu kan hitta på – och låta den jäsa en andra gång till dubbel storlek. Det viktiga är att du inte tappar självförtroendet nu. Du ska inte ha för bråttom när du gör det här, för den andra jäsningen ger just den där härliga, fina och mjuka strukturen som vi tycker är så gott i nybakat bröd.

Nu är det dags att grädda brödet. Efter allt det här hårda arbetet får du inte förstöra din möda. Du ska behålla luften inne i brödet, därför ska du inte slå ut den. Ställ brödet försiktigt i den varma ugnen och stäng ugnsluckan försiktigt. Grädda ca 50 minuter i 200 grader – kolla, lägg på bakpapper om det behövs. (Tid och gradantal togs från ett annat recept där Jamie O utgår från det här grundreceptet.)”

Garanterat gott bröd.  Även när det legat i frysen.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s