Vår – misstroendeomröstning, naturlig död och naturligt tonårsbeteende

Hon bakar inte själv idag. I stället tar hon fram ett halvt egenbakat formbröd ur frysen. Det brödet blev lite för ”tätt”,  men duger bra att rosta i den nya brödrosten, till frukost i morgon.

Hon skrattar lite åt sig själv. När hon inte funderar över liv och död, åldrande, spelberoende och annat elände – så rör sig tankarna kring mat och dryck. Till middag idag t ex blir det rostade potatisklyftor, dito morötter och lök, med en skiva välstekt fläskkarré till. Efterrätten får bestå av ännu en chokladboll, en av de få som återstår av två kartonger som hon fick i födelsedagspresent av sin knäppa bästa vän! Hon har inte ätit upp alla på egen hand, men det lär dröja innan hon själv köper några …

Eller fågelmat – det är lätt att glädjas åt alla små mesar som hittat till min fröautomat. Mössen under huset är säkert också glada.

Kvart i 12, dags för promenad i tveksam sol.

Det är vår – åtminstone på vägen. Hon har just torkat två rejält blöta-om-tassarna-hundar och ska själv duscha. Fjolårsgräset har krupit fram efter vägen, här och där, fälten är fortfarande vita med spår av djur. Världen är vacker. Himlen blå.

Det sägs att man alltid är ensam i döden. Hon tänker på mamman i Arboga som hittades död med sitt döda spädbarn. Nu har man fastställt att de dog ”av naturliga orsaker”. Är det naturligt att vara så ensam att man tar sitt lilla barn med sig i döden, bara för att ingen någonsin kommer hem till en, eller undrar var man är, hur man mår?

I Sverige nu är det visst naturligt, lika naturligt som att Ulf Kristersson, moderat socialförsäkringsminister just deklarerat att han inte tänker följa riksdagens beslut om en återgång till de tidigare sjukförsäkringsreglerna. För andra gången. KU:s ordförande betecknar detta som ”provocerande! …  Eller att unga människor begår självmord, det kallas ”naturligt tonårsbeteende” att ha självmordstankar enligt de instanser som inte ger ungdomarna vård och föräldrarna stöd och hjälp.

Hon blir både ledsen och förbannad. Vart har människorna i alla ministrar och andra beslutsfattare tagit vägen? Förmodligen är Ulf Kristersson åtminstone fysiskt frisk, men hans brist på medkänsla och empati med andra människor är inte vare sig frisk eller sund.

Tror moderater att man måste förändra sin medmänsklighet till robotartat hänvisande till regelsystem när man blir minister, om det så är socialförsäkringsminister eller den minister som ”sköter” invandrarfrågor, och kallar alla invandrare för ”börda”. (Hon har medvetet suddat bort hans namn ur sitt minne.)

Enligt SvD, http://blog.svd.se/politikdirekt/2012/02/misstroendeomrostning-hotar-kristersson/ vill oppositionen ha en misstroendeomröstning för att kunna avsätta Kristersson. Reinfeld tiger, ännu. Läs inlägget i Svenskans ”Politik direkt”!

Bodil Malmsten skriver i sin blogg  att den här tiden på året är den tid då hon som mest känner sig främmande i Sverige och längtar till Frankrike, där t ex Melodifestival och annat liknande inte röner samma hysteriska uppseende som här.

Hon/jag längtar också bort från Sverige, när hon törs påminna sig  hur ”det är” idag, och inser att hon är rädd att bli riktigt gammal och riktigt behövande och beroende här i sitt hemland. Landet lagom som inte längre är ens lagom. Trygghet var lagoms kännemärke. Så är det inte längre.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Vår – misstroendeomröstning, naturlig död och naturligt tonårsbeteende

 1. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Hallå, hur har hon det? Nu ska jag lämna lite konstruktiv(destruktiv?) kritik: jag tycker att det är mer liv i det du skriver när det är ”jag” som skriver. För mig känns ”hon” lite konstlat. Men jag antar att det är en sorts ”träning” som man som författare kan behöva gå igenom? Hur som helst, eftersom jag är en liten petite maîtresse och tillika svensklärare så hittade jag förstås ”min fröautomat” i texten. Hmmm…….
  Ta mig som en prövning, kära syster!
  Kram
  B.

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Du är ingen prövning, kära syster – jag har korrigerat hit och dit och inser att så fort det hettar till lite så återgår jag till jag – det blir nog mera jag än hon i fortsättningen. Kram på dig – hon har det just nu lugnt och stilla, lite melankoliskt!

   Gilla

 2. Svenarne Jansson skriver:

  Efter tisdagens alla måsten och ska – och förmiddagspromenad med Malte – blir det tid att sätta sig vid datorn för att läsa, och skriva. Efter som jag nu följer din blogg, får jag när du skrivit ett nytt inlägg, ett litet pling i min mobil som talar om att det finns något att läsa. Stänger av alla radioapparater – en i varje rum – och rådfrågar Spotify om musik för dagen och stunden – det blir Monica Zetterlund idag – balsam för själen. Om du har någon möjlighet att få Spotify att fungera, så gör det! All världens musik ligger där – att upptäcka, gråta och skratta till. Livskvalité, är det!
  Fyra inlägg har jag olästa och tar dem i tur och ordning, i sakta mak. Imponerad av ditt flöde – som vanligt är beskrivningarna av din vardag starka, färgrika. Du målar vardagen kärvt, men kärleksfullt.
  Hur tänker du kring en sammanhållen publicering av dina texter & tankar? Du behöver inte svara, men jag är nyfiken. Själv jobbar med en lite längre text för Tidstypiskt – den är mödosammare att gestalta än jag trodde, dessutom känner jag pressen av att fylla på bloggen i hygglig takt.
  Till sist – Hon är bra, men skymmer lite. Jag är bäst – då vet man att det är du…
  Lite konstruktiv kritik där, kanske …

  Kram / Svenarne.

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Oj vad jag tycker om dina kommentarer! Hon skymmer lite – delar din uppfattning och älskar formuleringen. Läs (om du kan, jag vet inte hur det fungerar) min systers kommentar – hon tycker som du. Och jag. Spotify ska jag kolla, men faller det inte på seg uppkoppling?

   Varför har du avregistrerat din firma? Jag är nyfiken. visst funderar jag på att det skulle kunna gå att samla ihop mina skriverier till något bokaktigt – men är inte riktigt klar över hur. Och du har rätt Monica Z är balsam för själen – jag sätter på henne (CDn) jag också! Kram Margareta

   Gilla

   • Svenarne Jansson skriver:

    Undersök hur det skulle kunna fungera med Spotify för dig! Det är en lycka med tillgången till all musik. Men CD är inte illa det heller – dom har man ju redan valt och lagt till sitt hjärta…
    Firman – såg inget behov av den längre – den var relaterad till mitt yrkesliv och ett sätt att fakturera skriv- & textjobb. Var kanske en dum idé att döda den …
    Nu lunch/middag – potatisgratäng med skinka, känner på doften att det är för mycket vitlök i gratängen. Smällar man får ta – lev väl!
    Kram / Sa

    Gilla

   • beskrivarblogg skriver:

    Låter som en god middag, Svenarne. Ska kolla Spotify! Ha en skön kväll/Margareta

    Gilla

 3. Nada skriver:

  Hej moster,
  Jag haller nog med min andra moster att jag foredrar nar du skriver i jag form. Fast texterna om hon ar ocksa valdigt bra och jag forstar att det ar bra traning 🙂
  Puss

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s