Kattrakande

Nu vet jag vad ett riktigt kattrakande är – det är när två cockerspaniels får för sig att Minsann är lovligt byte. Hon är nyfiken på dem (och har en liten, annan hundkompis), de är nyfikna, men ovana vid katter. Följden blir, när hon smiter ut i vardagsrummet och de upptäcker det, ett kattrakande!

Hon klarar sig alltid in i sovrummet genom dörrspringan, eller in under soffan dit hundarna inte kommer åt henne. Men det låter så. De skäller och jag skriker, som om det hjälpte. Ibland tror jag att Minsann tycker att det är väldigt roligt att reta hundarna.

Nu är hundarna i köket och dörröppningen täcks precis av kartongen som min nya solstol levererades i. Bra grind. Att ha de här två jyckarna i tre veckor (som det blir innan matte är tillbaka) är nog precis jäms med vad jag tål. Ska jag själv någonsin ha hund, ska jag i alla fall bara ha en. Som vänjer sig vid Minsann. Se nedan vad Wiktionary har att säga om

 kattrakande

  1. oväsen, spring (ståhej), besvär

Etymologi [redigera]

Sedan 1807, av katt och raka i betydelsen ”springa”.[1] Genom folketymologi kopplat till rakning i betydelsen ”håravlägsnande”, alltså ett omständligt och onödigt besvär.

Nu har hundarna fått vara ute en stund, de har fått mat och ligger snällt på rätt sida grinden. Själv dricker jag nypressad apelsinjuice för att lugna mina franska nerver (varför var de franska, och varför är det ”svenska” nervös femininumböjning av det franska ordet nerveux?). In på Google igen:

franska nerver – enbart texter om en chokladfilm …

nervös – 516 (Svensk etymologisk ordbok)

runeberg.org/svetym/0604.html

Nervös = ty. = fra. nerveux, av lat. nervösus, nervstark. I sv. som sjukdomsterm 1758; i modern betyd. Knorring 1836: ‘Hon var otroligt svag och nerveuse’; o.

Jaha.

Brödet mannen min bakade blev (enligt honom själv) det allra bästa han någonsin gjort. Synd att man inte kan skicka smakprov per internet. Han skulle fotografera så att jag i alla fall får se. Men än har han inte lärt sig hur man överför bilder till datorn, så jag får vänta.

Ensam, tvåsam – det är konstigt att när jag är det ena vill jag vara det andra, och vice versa. Men jag skriver, det är bra.

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kattrakande

  1. Svenarne Jansson skriver:

    Hej,
    Läser leende om dina mödor med lånehundar och lilla Minsann. Har just lämnat tillbaka Malte till sin lill-matte, och kan skriva under på att det har sina mödor att vara extrahusse/matte. Men det ger så otroligt mycket tillbaka så jag vill inte vara utan – en del av min vardag numera.
    Kram / Svenarne

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s