Surprise me

Surprise me, liv. Överraska mig, få mig att inte förstå vad som händer, fånstirra, undra om hörapparaterna tappat batterierna! Ge mig något nytt, något jag inte känner igen, inte har erfarit tidigare, är obekant med. För all del, inget sorgligt, katastrofalt, eller ohanterligt. Bara annat.

Just nu fick jag t ex stänga av Spotify, nyfunnen glädje, för att installera på nytt, eftersom man hade problem. Jaha. Så är det ofta, gör om, eftersom det är någon sorts bekymmer.

Jag vill inte ha mera bekymmer, jag vill inte behöva försöka hantera nya problem. Det räcker med de välkända. Som jag inte klarar av att hantera, men hittills leva med. Gläd mig i stället, som nyss när Annika bara säger att hon tror på mig, tror på att det jag har att säga är värt att säga. Eller att Skrivmoster talar om på 1av3 att hon saknar mina textet.

Det betyder att jag finns.

Inclusion, control, openness. Will Schutz´ (The Human Element) tre dimensioner av mänskligt liv. Flera behöver vi inte relatera till, enligt honom. Det blir för komplicerat om man ska försöka ha allt med.

Inclusion, tillhöra, handlar om att finnas till. I relation till andra människor, i en familj, i en grupp, tillsammans med en enda utvald älskad person. Inkluderas i livet, leva, eller inte.

Control – kontroll, klara av, vara kapabel – veta när det är viktigt att vara den som bestämmer, och när det är lika viktigt att låta bli. Att kunna/vilja bestämma över sitt eget liv och klara av det. Att kunna hantera det som händer i livet, och vara flexibel inför livet.

Openness – att vara ärlig och sann inför dig själv och andra. Att tala om vad som är din sanning, inte för att göra den till allas – men för att den är din. Att också här förmå att vara flexibel, inse när din sanning är relevant och när den stör relationen.

I drygt tjugo år hade jag detta som ledstjärnor i mitt yrkesliv. Och, trodde jag, upplevde jag, i mitt privata liv.

Och så svek jag mig genom alla hemligheter, genom alla lögner. Allt som var så långt ifrån Will´s tankar om att vara full av liv, och framför allt, vara medveten om sig själv.

Jag tror att jag tagit mig dit nu, dit där Will menade att livet finns, där glädjen finns. Och resten av livet.

Han skrev en bok som hette ”Joy”, som handlade om att vara full av liv, att låta sig finnas också i det liv som ibland var plågsamt. Ett liv som blev uthärdligt tack vare att du var medveten om vad som var vad.

Och kunde acceptera att du bland hade ett liv som var långt ifrån det glädjefyllda, och ändå var fullt av liv. Liv som gjorde ont, och som var liv lika fullt. Det är först när du sitter med döda ögon framför en spelmaskin i Las Vegas som du är tom på liv. T ex. Jag har varit tom. Nu är jag full. Av liv.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s