Min syster har läst mig

Sur, illandes ohanterligt sur, igår. Idag glad och lycklig. Dels därför att en skrivarvän tilltalar mig ”surpuppa” och sedan fortsätter att om jag mejlar min postadress så ska han skicka mig Bodil Malmstens senaste bok, som jag längtar att läsa. Vänner är det bästa livet ger.

Dels därför att jag just är hemkommen och landad, spisen brinner i ett kallt kök och katten är utfodrad. Jag och ex-maken sitter vid köksbordet, han läser och jag kan äntligen ta upp bunten med sidor som är mitt sk manus. Det som min syster läst, det som jag inte visste riktigt om jag vågade be henne att läsa. Tänk om hon inte skulle tycka något var vettigt, och dessutom kanske inte vågade säga det. Hon visste att hon vågade.

Nu har hon läst, både som syster, språklärare och recensent in spe. Så här säger hon, min älskade syster:

Tankar efter genomläst manus:

Som syster säger jag bara: Heja, heja! Åh, vad du är bra och bäst!

Jag är här totalt partisk.

Som språklärare: Nästan inga språkliga fel alls, Ibland är jag oense vad gäller interpunktion, ibland har du glömt det sista av två citattecken. Enstaka tankehopp som kan ge läsaren fel uppfattning (syftningsfel).

Jag reagerar alltid (inte bara här alltså) negativt på insprängda engelska (eller annat språk) ord, när det går lika bra med svenska. (Undantag är förstås direkta citat av engelskspråkig person eller boktitel etc.) Men det är min uppfattning. Icke delad av alla.

Som läsare/recensent: Mycket intressant inblick i en människas väg tillbaka från ett helvete. Väl formulerat, ofta knivskarpt, exakta pregnanta (?) ord, ”huvudet på spiken”. Stundtals med en härlig torr humor. Författaren äger ett mod, en styrka och en envishet, som är få förunnad. Och beskriver sina känslor öppet, naket och ärligt. Man läser med stigande glädje över hur livet kan vända!

Rent allmänt: som du förstås själv tänker – det måste till nån sorts ”struktur” i form av datering (av varje avsnitt), rubriker eller bara kapitel 1, 2, 3 etc.

Ibland upprepar du dig, men jag tycker inte det gör något.

Naturbeskrivningarna är fantastiska! Din hantering av adjektiv likaså.

Se till att få ett snyggt omslag på den här boken. Titeln är mycket bra!

Se vidare mina strökommentarer på annat papper plus i texten.

Jag säger med mitt ärligaste hjärta så som ungdomar säger idag: ”Respekt, syrran!”

—————————————

Slut på citat.
Älskade syster, detta är den största gåva du kunde ge mig. Jag tackar dig. Respekt, syrran!              

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Min syster har läst mig

 1. Svenarne Jansson skriver:

  Härligt med en syrra med den kompetensen och engagemanget! När jag läser, tar jag fasta på delen läsare/recensent – det är ju det dina kommande läsare tar in först – känsla, närvaro, första intryck. Det måste väl vara det grundläggande, utan att förringa de övriga synpunkterna. Hur vill du karaktärisera den blivande bok – roman, novellsamling, kåserier? Postar Bodil M i morgon fredag – du bör ha den på måndag. I övrigt glad för publicerad dikt i DN idag – för tredje gången i år… /Sa

  • beskrivarblogg skriver:

   God morgon! Du ställer förstås en bra fråga, hur vill jag karaktärisera min blivande bok? Svårt att sätta etikett, det är en samling texter över ett år, tar mig från ett förlamande spelberoende till idag, när jag faktiskt i alla fall inte är spelmissbrukare. Ser fram emot att få läsa Bodil M, än en gång tack. Och grattis till dikten i DN, jag ska försöka hitta den på nätet, har inte lyckats tidigare när du fått in en dikt men det går kanske idag. Kram och skön helg på dig/Margareta

 2. annikabengtsson skriver:

  Stort grattis till fantastiskt fina ord från din syster. Utan att egentligen veta hur du lagt upp ditt manus har jag funderat mycket på det. Först tänkte jag att du skulle skriva det som någon form av roman, med en inledning som direkt fångar läsaren – rakt in i nätspelets oerhörda spänning, och sedan … kom jag inte vidare. Nu när jag läser Bodil Malmsten tänker jag att jamenvisst, det är helt enkelt så här du ska strukturera. Korta och långa avsnitt om varandra med en röd tråd som tillåts bli rosa ibland och mörkröd ibland, göra omvägar och ändå hålla sig på banan.

 3. annikabengtsson skriver:

  Jäkla teknik! Jag skrev en lång kommentar och ett grattis till de fina orden, och så fick jag lång näsa och konstaterades att jag inte var inloggad och därför kunde dra till skogs i stället för att sitta där och tro att jag skulle kommentera och komma med förslag till struktur. Återkommer vid något annat tillfälle! Stort grattis i alla fall!

  • beskrivarblogg skriver:

   Vännen min – tack för båda dina kommentarer, hoppas du inte drog till skogs! Glad blev jag över dina ord, jag hade ungefär samma funderingar som du kring ”roman” – men kom ingenstans. Nu är det som du beskriver det, korta och längre texter under ett år, där jag i början fortfarande är spelgalen, och där jag nu i alla fall inte är spelmissbrukare. Tack för att du läste, och tack för att du funderat. Ha en skön ledig helg i eller utanför växthuset!

 4. Jag har hela tiden som jag läst det du skrivit, velat pusha dig att sammanställa en bok! Grattis till att du fått så fin respons av din syster, både som närstående och som ”sakkunnig med ögonen på skaft och rödpennan i hand.” Du måste bara fullfölja detta! Jag tror, att om du får kontakt med ett förlag, som ser vad det handlar om och hur du skriver, så får du hjälp och tips hur de vill ha det hela. Det vore konstigt om du inte skulle bli ”signad” direkt!! Jag håller mina tummar och fortsätter hälsa på och läsa.
  Ha en fin helg till knastret från elden i spisen! Kram från mig!

  • beskrivarblogg skriver:

   Kära gulliga skrivmoster – tack för dina ord! Du gör mig så glad, jag ska jobba vidare med manuset (ser du att jag numera kallar det manus, inte texter!) och vi får se vart det tar vägen. Kram på dig, hoppas ni inte har snö som vi härnere. Trevlig helg hur som! Margareta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s