mitt i natten

Kvart i 2 och det är svart natt därute. Jag sover inte. Ligger bara och snurrar. Mannen min snusar i sängen bredvid min, Minsann sover i sin favoritfåtölj – jag är vaken. Inte pigg, men alldeles vaken. Nu sitter jag vid köksbordet och våndas och försöker begripa varför jag inte sover.

Fyra röda pelargoner står i fönstret. Hur ska de överleva utan vatten när vi åker härifrån?

Idag var vi på lunch hos grannen, frun i huset har just fyllt år och gratulerades med en tomatplanta med körsbärstomater, en del mogna och andra ännu vackert gröna. En stor fladdrande nattfjäril av något slag försöker ta sig in genom fönstret, lockad av tända lampor.

Vi har äntligen gjort i ordning hallonhäcken, tagit bort gamla skott och rangerat in de nya mellan uppspända ståltrådar. Björnbärsrevorna trasslade in sig i mitt hår när jag kröp omkring därinne – en rad björnbär avslutar nämligen hallonraderna. Och så har vi klyvt en del av fjolårets alltför grova ved, och glatt oss åt att bonden/grannen kört upp ett lass med ny, fin ved som får ligga ute över sommaren och torka.

Jordärtskockor kunde vi ta upp igår och förgylla potatismoset med, och dillen som såddes för tre veckor sedan tar sig. Jag försökte också klippa ner den gamla clematisen, men nådde förstås inte ända upp.

Här finns alltid något att göra, så det blir inte mycket skrivet. Kanske är det därför jag är vaken, kroppen min och kanske även sinnet vill att jag ska skriva!?

Handlade böcker idag igen, på återvinningsbutiken, allt var idag till halva priset. Det innebar att jag fick 19 böcker och en hålslev för 50 kronor. Bra affär.

Hur bär man sig åt för att vänta ut sömnlösheten? Jag törs inte gå upp och lägga mig igen, känner att paniken ligger och lurar bakom rastlösheten i sängen. Senast diktade jag, vet inte om jag klarar det igen. Just nu känner jag mig tom på lust att skriva, även om jag just nu sitter och skriver. Har jag verkligen tömt mig på alla ord? Att jag behövde skriva mig frisk(are) har jag helt klart för mig – men varför skulle det behöva betyda att jag nu inte kan skriva? Eller tycka att jag kan?

Vi åker härifrån den 1 maj, mannen min ska på läkarbesök dagen efter. Jag behöver hem och skicka iväg en del betalda böcker, och allmänt kolla läget. Annars kunde jag ju ha stannat ytterligare några dagar – det hade varit skönt. Nu känns det lite som att vi packade och donade och handlade för flera dagar än det i verkligheten blev. Jag tror inte att någon av oss hade riktig koll på almanackan.

Natthaiku

Du smeker mig

jag faller uppåt

tills jorden tar mig tillbaka.

Katt och fjäril

Min katt, sin katt, Minsann

jagar fjäril

hoppar, fångar bara luft.

Fick ta till haiku-diktande och somnade till slut, vaknade inte förrän klockan 9 denna vackra fredagsmorgon. God morgon!

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till mitt i natten

 1. Svenarne Jansson skriver:

  Sömnlösheten- denna dämon, som om man bejakar den har en hel släkt av syskon, kusiner, bryllingar och pysslingar som gärna ramlar in när man väl vaknat mitt i natten. Det är vidrigt och måste brytas. Jag har lyckats hjälpligt med att lyssna på ljudböcker – fungerar i bästa fall fram till en ny stund av sömn och vila. Tycker mycket om din Natthaiku. Hoppas att du fått mitt svar på kommentar till min Andra tider … I vilket fall – en lugn och god helg med sömnfyllda nätter! Kram Sa

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Tack för din önskan om en god helg med sömnfyllda nätter! Kanske är ljudböcker något att prova, andra säger detsamma som du. Jag har inte fått din kommentar till min kommentar – ha det fint i helgen, med eller utan allt det som var annat förr!! Kram å dig/Margareta

   Gilla

 2. annikabengtsson skriver:

  Jag brukar försöka lura mig själv och intala mig att jag sovit en hel natt, och bara ska ligga kvar i sängen fem minuter till, sedan måste jag verkligen gå upp. Det fungerar varje gång, så lättlurad är jag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s