Katrina

Jag har just läst ut Sally Salminens ”Katrina”.

Första gången jag läste den var för ungefär 55-60 år sedan, jag fick den i present av farbror Alfred Göransson. Han var en ganska ”eljest” gammal man, med kärlek till böcker. Och jag fick denna bok av honom i present, han hade varit någon sorts inneboende hos mormor och morfar. Jag tror väl inte att jag uppskattade hans present när jag fick den. Det kom senare. Jag läste och grinade och läste och grinade.

Grinade gjorde jag även nu, när jag läste om. Det är inte frågan om att gråta, det är grina som gäller. Snörvla, snora och grina.

Berättelsen om Katrina, österbottniska som kommer till Åland och fattigdom och slit genom sin kärlek till Johan. Den berättelsen berör mig fortfarande starkt. Om det sedan handlar om boken i sig eller minnet av farbror Alfred, det vet jag inte. När vi ändå är inne på bokminnen så läste jag även Ivar Lo-Johanssons ”Bara en mor” och grinade. Inte tror jag att jag begrep mycket av boken annat än eländet – men det gick rakt in i mitt barnahjärta.

Jag hittade ”Katrina” bland böckerna jag köpte i Alunda häromveckan, i dåligt häftat skick, tejpad och lagad och en BFB-utgåva à 3:40 kronor. Lustigt nog hittade jag den även på återvinningen här i Sala, à 2:50 i betydligt bättre skick i fredags. Det innebär att jag nu kan sälja den på Bokbörsen, när jag väl läst och återupplevt den. Spännande erfarenhet, att läsa om efter så många år och fortfarande bli berörd. Det gläder mig, som det skulle ha glatt farbror Alfred. Kanske vet han i sin himmel.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i litteratur och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Katrina

 1. Karin skriver:

  Läsa om böcker efter lång tid är en fråga om att också läsa om sig själv. Man ser andra saker nu och upptäcker att det som den där unga tjejen man var en gång fastnade för, var väldigt konstigt ibland. Eller emellanåt alldeles samma som nu.

  • beskrivarblogg skriver:

   Ja, jag är smått förundrad över att Katrina fortfarande berörde mig – vad det sedan säger om mig får jag väl grunna på! Oftast är det ju som du säger, det den där unga tjejen man väl en gång var och vad hon gillade – det är obegripligt idag.

 2. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Jag läste också Katrina som ung (barn?) fast det nog inte var föräldrarnas avsikt. Jag minns att den stod i bokhyllan hemma men minns inte att den var din. Vart tog den vägen? Läste också ”Bara en mor” vid samma tid. Grät o snörvlade och fattade väl hälften men minns båda mycket väl. Har även sett Katrina som film på TV någon gång för hundra år sedan. Nu läser jag Röde Orm med stor behållning efter inspiration från er två!

 3. Stina Gottliebsson skriver:

  Tor sa genast Eva Dahlbeck när jag berättade att du skrivit om Katrina. Det var hon som var Katrina på film. Minns inte om jag sett den, men boken minns jag. Och nog grinade jag också. Det ser ut att bli massor av hallon här också, men de är ju inte mogna än. Pella är duschad inför besöket på Jonsborg.

  • beskrivarblogg skriver:

   När Tor säger det ser jag henne framför mig – så jag har kanske sett filmen jag också! Våra hallon är inte heller mogna, de vi plockat är ”vildhallonen” utanför häcken … Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s