Begåvning, passion och disciplin

Tre egenskaper = säker utgivning: begåvning, passion och disciplin. Säger Elizabeth George som bör veta efter ett antal böcker om Lynley och Havers, och undervisning i skrivande. Hennes bok ”Skriv på! En handbok i skrivandets konst” är full av godbitar för en (blivande) författare. Kom ut på Prisma 2005.

Antagligen utgivning = två av de tre egenskaperna ovan; begåvning och disciplin eller passion och disciplin.

Möjligtvis utgivning = varken begåvning eller passion, men disciplin.

Enbart begåvning eller passion, eller bara begåvning och passion – då blir dina böcker (eller vad du i övrigt skriver) inte utgivet.

Jag fortsätter att återge visdomsorden: mycket skrivande går ut på att ta sig i kragen, arbeta dag efter dag, vid samma tid, på samma plats. Att sätta arbetet i första rummet, just för att det är ens arbete. Och att kunna uppskjuta belöningen.

Många vill ha skrivit, men de vill inte skriva. (Min halvfeta markering, jag tycker de här är nyckelord.)

De vill se sitt namn på framsidan av en bok och sitt leende ansikte på baksidan. Det kommer i slutet av arbetet, det måste du vara villig att skjuta upp – kanske t o m strunta i om det alls inträffar.

”Klister i rumpan” rekommenderar hon också, dvs sitt där, och sitt där – och skriv. Ändå.

Det här är en bok jag skulle vilja ha i bokhyllan, för att gå tillbaka till när jag behöver vägledning och idéer. Nu åker den tillbaka till biblioteket i Norrtälje, så om ni inte hittar den annanstans finns den kanske där.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i litteratur och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Begåvning, passion och disciplin

 1. Visst är hennes bok om att skriva bra! Gillar också Stephen Kings bok i ämnet. Om du inte läst den kan den rekommenderas (plus att den också är biografisk – mkt intressant). /Helena

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Jag håller med dig om att båda böckerna är bra – skulle gärna ha bägge i bokhyllan! Tack för läsning av bloggen – jag har inte sett din kommentar förrän nu i kväll …

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s