Egenutgivning

Jag läser på Amazon om egenutgivning – tyvärr är inte svenska ett av de för Amazon främmande språk som accepteras. För litet antagligen. Det som lockar med Amazon och Kindle är att utgivningen är gratis, om du bara har ett färdigt manus (och ett Amazon-konto). Här i Sverige måste du (om jag förstått rätt) alltid betala för att bli publicerad i egen regi.

Jag läser också om momsen på e-böcker, som enligt EU är att betrakta som tjänst, inte bok, och därför har moms som för alla andra tjänster. Ett par länder inom EU har struntat i den bestämmelsen, och låtit e-böcker få den lägre momsen och kommer antagligen att få betala skadestånd. Visserligen kommer ett förslag om samma moms för alla sorters böcker, men det lär inte föreligga förrän i slutet av nästa år. Samma moms kan komma att betyda att alla böcker får högre moms! Byråkrati …

Här i Sverige vill förlagen ha desperat mycket betalt av biblioteken om de lånar ut e-böcker. Det får till följd att biblioteken inte har råd.

Den traditionella förlagsbranschen är i omstöpning, och darrar och gör konstiga saker.

E-böcker har betraktats som något sk författare tar till när alla etablerade förlag sagt nej och refuserat. Här är det kanske fortfarande så.

Men inte bland Amazon´s författare och bokköpare. Wall Street Journal berättade i december 2011 om Darcie Chan´s debutbok som gavs ut på Amazon. Ett hundratal förlag hade refuserat boken som osäljbar. Chan lät boken ligga några år, men blev intresserad av Kindle och e-böcker och publicerade boken på Amazon.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204770404577082303350815824.html

”The Mill River Recluse” har vid årsskiftet sålts i mer än 400 000 ex. Chan sänkte priset från 2.99 till 0.99 dollar och det gjorde susen. Folk köpte boken, och gillade den och rekommenderade den. Författaren lär ha satsas ungefär 1000 dollar på annonsering och annan marknadsföring. Lönsam affär. Och, förmodar jag, en bra bok, ett bra manus, bra omslag.

Varför har vi inget som motsvarar Amazon och Kindle i Sverige? För det har vi väl inte? Jag skulle skicka in min bok omedelbart.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i litteratur och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Egenutgivning

 1. A-Lott skriver:

  Det här är något att ta upp när Peter på Vulkan kommer med och chattar inne på 1av3. Tycker mig se att det ska till en sådan chatt vad det lider. Vi får höra med Jennie och Dakota.
  Kram:)

 2. Svenarne Jansson skriver:

  Intressant läsning om egenutgivning och e-böcker. Jag har sänt diktsamlingsmanus till tre förlag; två har svarat negativt, det tredje inte alls. Ett halvsnorkigt, halvstort förlag – vilket kan vara detsamma. Andra svaret (från Norstedts) var vänligt avböjande, men man tycks digna under trycket av manushögarna och tackade vänligt nej. Som fd bokhandlare har jag full koll på försäljningspotentialen, vad gäller lyrik av debuterande författare. Det är inget som någon tjänar kosing på. Inget av förlagen riktade någon anmärkning mot manus och/eller innehåll.
  Processen från insändande av manus till svar tog mellan 5 – 7 månader. Jag är inte alls nedslagen av detta. Således – egen utgivning kan vara lockande. Vad gäller e-böcker har jag ganska nyss börjat skaffa sådana men är mycket nöjd med att läsa böcker på min surfplatta. Det fungerar utmärkt, är bekvämt och möjligheter till inställningar är många. Det kommer att bli fler e-böcker än tryckta för mig, när det gäller det mesta, utom handböcker och böcker som bygger på illustrationer. Tycker att A-Lott:s kommentar är utmärkt. På 1av3 kanske man skulle kunna ha resurser att sammanställa info om egenutgivning – både tryckt och som e-bok. Aktörer, priser, upplagor, hur mycket kommer ut både tryckt & som e-bok, distribution mm som hör till. Tack för att du skrev om detta! Kram / Sa

  • beskrivarblogg skriver:

   Tråkigt att inte något förlag hittills nappat på dina fina dikter – men icke lönsamt … Vilken läsplatta har du, jag har just köpt iRiver någonting, den ligger förmodligen i min brevlåda dit jag kommer i morgon. Egen utgivning är lockande – på Amazon´s sätt! Ska vi få lov att skriva på engelska för att få till det? A-Lotts kommentar är bra – 1av3 borde kunna använda t ex Vulkan till mera än att göra reklam för deras tjänster! Kram

 3. Mycket intressant inlägg utom det där med att skriva på engelska. Ingen hade förstått något vad jag menade. Fast titeln hade jag fixat. My steps in your hearts. Från början trodde jag att Vulkan låg bakom 1av3. Jag skrev om din torsdagsblogg föra veckan, men tydligen skulle jag inte skriva där…utan direkt till dig. Hoppas du får det i efterhand. Ni ynglingar ligger flera steps före mig. Jag envisas med pappersformat ett tag till. Envis som en åsna. 🙂

  • beskrivarblogg skriver:

   Bosse – man skulle ju kunna tro att Vulcan är storsponsor, kanske är de det – men in så fall inte öppet … Envisa åsnor är ganska älskansvärda, jag är inte heller där i e-bookland ännu, men börjar tröttna på att få till det med pappersböckernas förläggare! Kram och tack för att du läser!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s