Introvert eller extrovert?

Det här skrivprogrammet ger mig väldigt tydliga vinkar! Rätt som det är, när jag sitter här och skriver, planlöst och oengagerat, men ord – så vips, har jag kommit åt en tangent som jag inte känner till och alltihop är borta.

Det jag nyss skrev kan världen och jag klara oss utan. Städning, hundborstning och väntan på att matte och husse ska komma hem i morgon, ungefär. Plus någonting som snabbt simmade tvärs över den lilla viken i sjön. För litet för att vara en fågel, för stort för att vara en ”skräddare”. En snok?

Rådjuren har fällt två ståtliga solrosor i natt. Jag börjar få förståelse för min väns ogillande.

Jag läser i Svenska Dagbladet två artiklar om att vara introvert respektive extrovert. Måndagens artikel handlade om Susan Cain och hennes bok ”Quiet” och idag var det en konsult som insett att han egentligen är betydligt mera introvert än han begripit.

Normen har länge varit att det är mera OK att vara extrovert, än introvert. I skolan ska alla grupparbeta – även om alla inte fungerar på topp i grupp. På fest ska det minglas, och pratas lite med många.

Jag har helt klart för mig att jag är introvert, som kan vara extrovert när det krävs. Trivs bäst med några få människor som jag kan föra ett intressant samtal med, blir stum i stora sällskap där jag förväntas cirkulera och vara trevlig. Det är inget nytt varken för mig själv eller för de som känner mig. Kontentan av artiklarna är som jag uppfattar det att hitta sin personliga balans, den som gör att jag mår bra och inte tvingar mig till något jag inte vill innerst inne.

Det är definitivt inte bättre att vara si eller sån, men det är bra att veta ungefär var man hör hemma, och vad man mår bra av. Plus ibland träna på det man inte riktigt vill – för det är nog så att vi alla har lite av båda sidorna i oss. Susan Cain tränar för fullt numera, när hon far världen runt och håller föredrag och marknadsför sin bok!

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i litteratur, mingel och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Introvert eller extrovert?

  1. Svenarne Jansson skriver:

    Känner igen mig i din beskrivning av den introverta personen – intressant diskussion i litet sällskap är lustfyllt. men jag har i jobbet fått lära mig att fungera någorlunda även i extroverta sammanhang, även om det inte alls känns lika bekvämt…
    Undrar om jag möjligen är introextrovert? Vad tror du, som är en klok mänscha? 😉 / Sa

    • beskrivarblogg skriver:

      Gillar introextrovert – det är vi nog! Jag har också lärt mig att vara mera utåtriktad när jag jobbat med människor – men innerst inne vill jag hellre vara med få än flera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s