Identitet: ärende xyz123 respektive manna från himlen

”När det regnar manna från himlen har den fattige ingen sked” – fast tvärtom. Den fattige i det här fallet är min kroniskt sjuke man som riskerade att inte få den medicin han behöver. Nu har han fått positiva besked, dels får han en rejäl dos (efter uppehåll i väntan på beslut) redan nästa vecka, och så ska han lära sig hantera intaget på egen hand, via sprutor. Mannen min känner sig som om han haft en hink att samla all manna i!

Ibland är världen god, ofta är den det inte.

Jag läser fortlöpande om den lilla tvååringen vars mamma försvann och övergav sitt barn. Den flickan har ett hem idag med människor som är hennes föräldrar. Än vill någon kvinna ”ha tillbaka” sin dotter, än förnekar ambassaden att någon varit i kontakt med dem i det här ärendet. Och invandrarverket (eller vad det numera heter) har handlat helt korrekt, i enligthet med gällande regler. Är det kanske dags att ändra på reglerna? Eller lägga ner och starta om? Sluta att hålla människor på halster, sluta låtsas att det inte handlar om människor, utan ”ärenden”?

Ärenden är lättare att hantera efter regelboken. Ärenden förväntas inte må dåligt, gå  omkring och oroa sig så att de blir sjuka. Ärenden bör tiga still och låta saker ha sin gång. Försäkringskassan är ett annat ställe med massor av ärenden. Att en del av dem fortfarande förmår gå för egen maskin – eller i rullstol – utan att därför nödvändigtvis vara arbetsföra, det stämmer inte med reglerna. Då blir de väldigt tydligt ärenden, inte människor.

Polisen har säkert ärenden också. Ett av dem, misstänkt för mord, lyckades hänga sig i häktet.

Ministrar och departement festar för skattemedel, blir de ärenden? Justitiekanslern är både försvarare och åklagare, är han ett ärende?

När blir vi ärenden?

Jag blev ett ärende hos socialförvaltningen på Kungsholmen när jag försökte få hjälp mot mitt spelberoende. Och hos Kronofogden p g a obetalda skulder, och säkert är jag det hos de som vill ha sina lån återbetalda. Hos husläkaren kände jag mig inte som ett ärende den enda gången jag besökt honom. Är jag ett ärende hos de instanser som ”ger” mig min pension?

Är det möjligt att få en samlad bild av var man är ett ärende? Finns det en ärendehopsamlingsinrättning någonstans i cybervärlden, Google och Facebook lär ju sitta inne med omfattande information om oss alla som använder tjänsterna – och sälja den vidare. ”Gud ser dig” brukade dåtidens klottrare skriva på stenar längs riksvägarna. Idag är ”Gud” någon/något annat än då.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Identitet: ärende xyz123 respektive manna från himlen

  1. Alla som fått uppleva att vara ärenden, ett ark eller flera i datajournalerna hos myndigheterna borde få spänner att samla nedfallande manna i. Det är de flesta värda efter att ha hamnat in i de tunga rullarna.
    /Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s