Klä bort, klä fram och fuska

Bloggläsning ägnar jag denna söndagsförmiddag, dvs läsning av bok för att senare blogga om den.

Jag har fått förtroendet att läsa fyra böcker från Vulkan, den första är ”Klä bort, klä fram och fuska – en personlig stilguide” av Eva Carlström och Sophie Cederholm (ISBN 9789163714559).Tilltalade framsida med två stiliga damer, det enda som skymmer utsikten är den skrynkliga bit av markeringstejp som ”håller” titeln på plats – jag fick för mig att jag (eller Minsann, katt) redan lyckats spilla något där …

Det här är en bok som jag aldrig skulle ha köpt. Mitt intresse för kläder och vad därtill hör är minimalt, jag bor mestadels på landet, ofta med hundar till låns och klädd därefter. Min ekonomi tillåter dessutom inte klädinköp särskilt ofta, för min del handlar det om att jag välsignar de kläder och skor som fortfarande fungerar – och tackar släkt och vänner för vad de bidrar med.

Nu bläddrar jag, ströläser, tittar på bilder av rätt och fel. Författarna täcker ambitiöst både in- och utsida, både själ och (klädd) kropp, färgspråk, former, hår, make-up och smycken. Här finns ett personlighetstest så att du kan välja utstyrsel beroende på om du är ”dramatisk, romantisk, naturlig eller klassisk” – jag ska kolla om en stund.

Många kvinnor lär ha mycket svarta kläder i garderoben. Enligt författarna är svart en färg som varken gör oss smalare eller yngre. Men, vill du se äldre ut är svart perfekt, och vill du smälta in bland alla andra kvinnor på festen så är svart oslagbart. Perfekt om du vill dämpa din starka personlighet, vara sober, signalera dynamik, pondus eller exklusivitet. Nu vet ni det – jag har ett par gamla svarta T-shirts i ”garderoben”, tror de får stanna kvar.

Författarna är båda frisörer med lång erfarenhet, Eva är diplomerad Style Coach och Sophie är dito trainee. De driver sin salong Reborn i Karlskrona och har hemsidan www.rebornlifestyle.com. Min känsla med deras bok i hand är att de här damerna kan sin sak, de kan bistå den som vill förändra sin yttre bild och kanske få den att passa bättre med den inre människan. Det är mängder av tips och tankar kring vad som fungerar och inte gör det, många bilder på kvinnor som av olika anledningar inte vill fortsätta klä sig som hittills. Alla  kan hitta något att ta till sig.

Kvinnor förrresten, i boken är det enbart kvinnor. På Facebook såg jag just en sida menofsweden.blogspot.com, ungefär samma tema som ovan och för män. Bra initiativ.

Tillbaka till ”Klä bort, klä fram, fuska”. Jag gillar tanken att den inre bild jag har av mig själv och den yttre förpackning jag visar upp ska stämma överens. Jag gillar tanken att vi nog behöver fundera på vad det är vi vill signalera med våra kläder. I boken får du frågeställningar att besvara, du får idéer och erfarenhet till din hjälp.

Boken avslutas med personliga reflektioner av stilresan, skrivna av tvillingsystrarna Malin och Ulrika. Där framgår att det inte bara är enkelt och smärtfritt att förändra synen på sig själv och sin framtoning. Kontentan blir ändå att det varit mödan värt.

Författarna avslutar med orden ”Du har bara ett liv. Slarva inte bort det, ta hand om din utsida, gör dig vardagsvacker, det är du värd.”

Det är nog tur att de inte ser mig vid frukostbordet, iklädd syrrans avlagda tjocka cerisefärgade morgonrock (här är kallt, vedspisen har inte orkat värma upp huset ännu), raggsockor och tofflor. Make-up kan vi glömma, blå plastpåsklämma håller håret borta från ögonen, som ”pryds” av mina gamla osynliga glasögon. De nya repade jag till oanvändbarhet vid cykelvurpan i somras.

Nu ska jag svara på frågorna i testet – om jag får svaret att jag är ”romantisk” måste jag omvärdera hela tillvaron! Kanske talar jag om resultatet vid annat tillfälle.

 

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Klä bort, klä fram och fuska

 1. Det hoppas jag verkligen. Att svaret kommer. Själv är jag en obotlig romantiker. Kläder är jag inte alls intresserad av. Om man bara har ett liv tycker jag inte man ska ägna hela det till utsidan. Det är bättre att klä ord. 😀

  • beskrivarblogg skriver:

   Om du menar svaret på testet i boken så var det OK – jag är ingen romantiker när det gäller kläder åtminstone, snarare en blandning av naturlig och klassisk… Tror jag känner igen det. Och min uppfattning och känsla för kläder är ungefär som din, ganska ointressant är det. Tack för att du läser!½

 2. Barbro Fällman Caglar skriver:

  🙂 🙂 🙂 du är oslagbar syrran! Underbar bild av dig vid frukostbordet! Och du duger gott o väl!
  Kram, B.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s