Definitioner och konsekvenser

Jag kunde ha köpt många bilar för de pengar jag spelat bort. Såg en rubrik i en tidning, ”svenskar förlorar mest på casinospel” – jag är en av dem. Som förlorade mest, förlorade allt. Idag sitter jag i ett hyrt hus ute på landet utanför Norrtälje, har inte bil. Får det att fungera ändå, tack vare goda människor som kör mig dit jag behöver ta mig.

En spelberoende vän visade mig på nyliga amerikanska forskarrön kring människors beroenden – alkohol, narkotika, spel. Så här skriver man

Beroende är en kronisk hjärnsjukdom och inte bara ett beteendeproblem relaterat till för mycket alkohol, narkotika, spel eller sex. Det är grunden i en ny definition av beroende skapad av ett amerikanskt läkarförbund (The American Society of Addiction Medicine, ASAM)med fokus påberoendesjukdomar.

– I grunden är inte beroende bara ett socialt problem eller ett moraliskt problem eller ett kriminellt problem. Det är ett problem i hjärnan vars beteende manifesteras i alla de här andra områdena, säger Michael Miller, ansvarig för framtagandet av den nya definitionen, i ett pressmeddelande.

Enligt den nya definitionen är beroende en primär sjukdom och alltså inte ett resultat av andra orsaker så som emotionella eller psykiatriska problem. Beroende anses även vara en kronisk sjukdom, vilket innebär att den måste behandlas under hela livet.

Bakgrunden till den nya definitionen är de senaste tjugo årens framsteg inom neurovetenskapen, som visar att beroendesjukdomar leder till förändringar i hjärnan som ersätter hälsosamma beteenden med missbruksbeteenden. Även impuls-kontrollen och bedömningsförmågan påverkas av sjukdomen, vilket leder till en dysfunktionell strävan efter belöning i form av alkohol och andra droger.

Enligt ASAM kan den beroende inte själv välja att avstå från antisociala eller farliga beteenden, eftersom beroendet stör tänkandet, kännandet och uppfattnings-förmågan.

– Så, vi måste sluta moralisera, skuldbelägga, kontrollera eller le hånfullt åt personen som har beroendesjukdomen, och börja skapa möjligheter för individer och familjer att få hjälp och tillhandahålla hjälp att välja rätt behandling, säger Michael Miller. (slut på artikeln)

I Sverige klassas alkoholism och narkomani som sjukdomar, vilket medför skyldigheter för samhället att ge behandling och rehabilitering.   Spelberoende är inte en sjukdom enligt svensk terminologi. Därmed blir också möjligheterna att få effektiv behandling mycket varierande, ibland finns de inte alls.

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Definitioner och konsekvenser

 1. Yheela skriver:

  Jag har en bekant som missbrukade narkotika, vad han än tar sig för idag riskerar att bli som ett nytt beroende: han går in fullt och helt och försvinner från omvärlden in i det nya. ”Knarkar sönder” vad han än blir förtjust i.
  Ett tydligt exempel på vad artikeln säger tycker jag.

  • beskrivarblogg skriver:

   Ja, man byter tydligen ett beroende mot ett annat; jag hoppas din bekant någonstans hittar en balans som gör att det han är förtjust i inte går sönder! Tack för att du läser och följer!

 2. A-Lott skriver:

  Jag lider också av en sjukdom. Sen om den faller inom ramarna är vetenskapligt tveksamt. Fast jag tycker det, eftersom det är ett gissel att röka. S.k. Gisselsjukan.
  Sist jag var hos doktorn så skulle han intervjua mig om jag var frisk och det kunde han konstatera just innan den sista frågan på det formulär han höll på att kryssa i. ”Röker Du?” frågade han och då POFF ingick jag i gruppen sjuklingar. Jaja… vad ska man tro?
  Hur som haver så är det här med beroende ett skit, i vilken form det än är. Jag börjar även fundera på om jag är beroende av datorn. Har kommit fram till att det är jag. Måste ju in och kolla av om jag har någon att vara kommunikativ med 😉
  Varm kram i kalla stugan (som säkert, så här dags är varm och go)

  • beskrivarblogg skriver:

   Kram på dig själv du nikotinberoende kvinna! Sjuk är du inte, men kan ju bli, så sluta. Du med. Igen. Här är hyfsat varmt, spisen slocknar under natten men brinner nu igen – ska bara ut i snön och skotta mig fram till vedboden! Ha det gott i helgen

 3. Jack Hansen skriver:

  superintressant och superviktigt, men hur går man vidare med detta nu när man fått denna information? läkare och läkemedel i sverige för denna hjärnsjukdom?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s