Sommarboken

Nu har internetuppkopplingen slutat fungera. Varför vet jag inte, det blir lite av ”moment 22” när man inte kan kolla med leverantören. Dags att göra annat, skriva lite i stället för att ”fabba” som jag just lärt mig att Facebook-andet heter.

Minsann tittar skeptiskt ut genom fönstret, visserligen flyger småfåglar runt fröautomaten och det är roligt – men det snöar och yr dessutom. Det är inte roligt. Hon bestämmer sig för att stanna inne, åtminstone just nu. Jag med, vedförrådet är påfyllt. Jag behöver inte gå utanför dörren om jag inte vill.

Sonen kommer i morgon och hjälper mig. Bra. Om inte vägarna yr igen. Kanske kan jag åka med honom in till stan.

Internet fungerar inte. Jag läser Tove Janssons ”Sommarboken” om farmorn och Sophia på sommarön. Den är så fin, så finurlig och så värd att läsas om många gånger. Speciellt så här års, den får mig att minnas hur det kan vara om sommaren ute i skärgården, dit jag längtar ofta. Längtar till hav av någon sort alltid.

Minsann vill sitta i mitt knä, hon bryr sig inte om att jag försöker skriva. Bara hon lägger sig till ro så fungerar det, men det är svårt när hon står och balanserar och funderar på vad som är skönast, nosen åt det hållet eller åt det andra?

Jag noterar att i ”Sommarboken” har Tove Jansson inte brytt sig om vare sig pratminus eller citationstecken, när farmorn och Sophia pratar med varandra. De bara gör det. Ganska skönt att slippa allt klotter runt alla dialoger.

Lite intressant är det att iaktta mig själv. Nu när internet inte fungerar har jag ett enormt behov av att kolla mejl, vill titta in på Facebook, måste kolla banken. Och kanske lägga in en bloggtext. Läsa tidningen en gång till. Och, och, och. Ett beroende av annat slag än spelandet, lika pockande.

Jag hann bara nämna i bloggen att jag skulle sälja Olof Lagercrantz bok ”Om konsten att läsa och att skriva” på Bokbörsen, så fick jag en beställning. Nu tror jag knappast att det var en bloggläsare som beställde, det bara föll sig så. Synkronicitet, sammanträffande, samtidighet. Eller helt enkelt ett lämpligt lågt pris. Boken är beställd och skickas när betalning influtit.

Jag har idag läst och tweetat Kjell Olof Feldts artikel i Expressen, om hur socialdemokraterna i sitt föreslagna partiprogram inte berör det som enligt Feldt måste till om någon välfärd för de som behöver ska kunna bli av. Nämligen skattehöjning, välfärd kostar. En stund senare fick jag en beställning på hans bok ”Alla dessa dagar”. Också en sorts samstämmighet.

Ibland letar jag sådana tecken, ser dem när jag söker dem. Riktigt vad de skulle kunna innebära är oklart. Att allt hänger ihop någonstans, på något sätt. Nu har fåglarna dragit sig tillbaka, Minsann kan ligga lugnt på sin dyna utan att behöva ladda för fågeljakt inifrån köket. Hon har snurrat ihop sig med ena tassen över nosen. Det ser skönt ut.

Efter avinstallation av Telias mobila bredband och återinstallation fungerar nu internet igen …

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i litteratur och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sommarboken

  1. Yheela skriver:

    Jag ÄLSKAR Sommarboken!!!
    Den är min absoluta Tove Jansson-favorit, om jag nu kan ha det då jag älskar alla hennes böcker … Måste läsa den igen.

  2. Jag tror också att saker hänger ihop. Ibland vet man inte exakt, inte ens lite.
    Ungdomliga Maggan. Nu har du lärt mig något nytt. Fabba. Känner igen mig i det där suget. Blir ibland trött på mig själv. Läs en bok. Ta en skön promenad. Tidigare gick det alldeles utmärkt att klara och överleva utan FB, Blogg m.m.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s