Gott nytt år?

Pia på Facebook hittar lite vår i luften idag – jag tittar ut på solen som tvingar sig igenom molnen, och faktiskt delar med sig av sitt ljus. Snön försvinner fort i plusgraderna, och det syns tydligt hur smutsiga fönstren mot gatan är. Med solsken på blir de ogenomskinliga. Kanske ska jag använda årets sista dag till att tvätta åtminstone utsidan av fönstren.

Tvättade men flammiga, de får duga – kan inte hålla Minsann från det spännande öppna franska fönstret längre. Hon vill ut.

Hyacinten på bordet, den som luktar, drar sig också mot ljuset, börjar få ett intressant stuk och ett litet syskon som sticker upp bredvid – också ljusets förtjänst?

Har bläddrat i dagens tidningar, och överallt är det sammanfattningar av det gångna årets eländen – krig, skjutgalningar, naturkatastrofer, våldtäkter – i text och bilder. Döda kända människor, och döda okända. Deprimerande. Om man så vill. Jag vill det inte. Jag vill fortsätta tro på ett ljusare 2013, detta nya olevda och oupplevda år.

Vill tro att politisk makt och pengar och alldeles vanliga små människor kan samverka till mera hoppfulla sammanfattningar nästa nyårsafton. Först skrev jag ”mindre fruktansvärda” men insåg att det var alltför lågt ställda ambitioner – jag vill att världen ska förändras till att vara en bättre plats att leva på överallt, i Syrien, i Israel och på Västbanken, i Afrika, Sydamerika, USA, Europa, i Sumpan, Stockholm och Skövde. ”All over the place” för att citera en tämligen nyvorden prins i annat sammanhang.

2012 kan ingen av oss göra så mycket bättre, möjligen undvika att göra sämre – men vi har chansen under det nya året. Jag önskar oss alla kraft och mod att ta den chansen, på vårt eget sätt, där vi finns och fortfarande andas och fortfarande känner egen och andras smärta och sorg. Ett gott nytt år, ett gott 2013.

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i livet och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Gott nytt år?

 1. A-Lott skriver:

  Jag blir sentimental och det nyper betänkligt bakom näsan när jag läser mina egna tankar i dina rader.

  Hade börjat printa ner lite men kom av mig.
  ”Ingenting är bestående och allt ligger i förändring. Det är bara att hänga med och göra stunderna till oaser. Lära av det som varit och ta med oss det in i framtiden. Kanske t.o.m. bocka vårt huvud och känna tacksamhet och ödmjukhet? Utan att rikta det mot något bestämt utan rikta det inåt. Vi lever här och nu.”

  Jag önskar dig, min nyfunna vän, ett riktigt gott nytt år också. Vi får göra vad vi kan av det. Även en droppe urholkar stenen;-)

  Kram till dig och de dina!

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Kära vän – jag blir glad av dina ord, glad att det nyper bakom näsan din – vi får göra vad vi kan med de förändringar vi kommer att uppleva, under det år som kommer nu. Allt gott till dig och de dina – från oss, Margareta och Ulf

   Gilla

 2. Jack H skriver:

  Allt det bästa och god hälsa önskar jag dig under 2013, min vän Maggie the Magg!
  Hälsningar från ett vårvarmt Berlin / Jack

  Gilla

 3. Jack H skriver:

  PS. Tycker att personen på ditt sidhuvud ska ta av sig skorna och överge den dystra långa mörka vägen och istället snabbt vika av till vänster in på ängen där solen skiner för fullt. Fixar du en ny sådan logga-bild till bloggen? Jaaaa 🙂

  Gilla

 4. Jennie ♥ skriver:

  Svar på din kommentar om handsalvan 😀 :
  Ja gör det Margareta, för den är helt suverän! Är du riktigt torr så smörj två gånger på raken. Vänta en 3-4 minuter emellan. Jag är verkligen förälskad i denna ^^/ Kram och god fortsättning på 2013! I år så skräller vi bäst värre, eller hur 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s