Mycket vill ha mer

Hon roterade axlarna. Nu hade hon suttit för länge vid datorn igen. Det kändes i hela kroppen, hon borde gå ut och gå en stund. Det blev ändå inget med skrivandet, bara ord.

Ute var det plusgrader, och halt på de dåligt underhållna trottoarerna. Alla istappar hade smält bort, det var skönt att slippa titta uppåt och gå försiktigt samtidigt. Här och där låg rester av nyårsaftonens raketer. Katten hade krupit in under badkaret när det smällde som värst. Själv kunde hon inte göra detsamma, men för en gångs skull var hon nästan tacksam över sin dåliga hörsel.

Det var mycket folk i rörelse, de kanske levde upp till sina löften om mera motion denna första dag på det nya året. Själv hade hon inte givit några löften, hon brukade lyckas glömma bort dem och skämmas när hon väl kom ihåg dem och inte hade hållit ett enda. Årets icke-löften fick heta ”mål” i stället. Ett var att skriva varje dag. Och det gör hon, det är bara det att skrivandet inte leder någonstans. Det hittar inget spår, vill inte varken hit eller dit. Orden bara staplas på varandra, utan sammanhang och mening.

Om nu inte skrivandet är det som ska ge hennes liv ett syfte, sent i livet – vad är det då? På bloggen har hon mottot ”att skriva för att leva – och leva för att skriva” och skrivandet har hjälpt henne att låta bli nätspelandet. Så har hon fått ett liv att leva. Så hon skriver för att skriva, och lever för att leva. Men ibland blir det för tomt. Och understundom (det ordet skriver hon bara för att det är vackert, ligger så fint i munnen när hon säger det tyst för sig själv) – understundom är det liv hon lever alltför ångestfyllt. Alltför många frågetecken som inte går att räta ut.

Sjukdomar som tar allt större plats i hennes närhet, ekonomi som fortfarande lider av sviter från nätspelandet, självkänsla som är bräcklig och lätt välter. För lite glädje, för mycket sorg och oro.

Och ändå, kärlek – till mannen hennes, till familj och vänner. Mycket kärlek, men ”mycket vill ha mer”.

Mycket vill ha lugn och ro, inte nödvändigtvis tråkigt och enahanda, men frid. En tyst hjärna, utan otäcka fantasier. Sömn hela natten. Eller en bok som pockar på att bli skriven. Som är så högljudd att hon inte kan låta bli att gå upp och sätta sig och skriva trots att det fortfarande är svart utanför fönstren. I stället ligger hon ofta där och tittar utan att se något i mörkret. Ibland får hon ta till haiku-diktande för att hålla paniken stången. Eller andas sitt ham – sa. Det fungerar för det mesta. Att klappa Minsann där i sängen hjälper också, hon sjasar bort dämonerna.

Hon knallade vidare i det som nästan kunde kallas vårvärme mitt i vintern. Dags att återvända till datorn. Skriva igen. Eller börja sticka. Eller lösa sudoku (kanske rättstavat den här gången). Andas. Ham – sa.

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i livet och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Mycket vill ha mer

 1. En liten hälsninig från mig.
  Kram

 2. Det blir så bra när du gör så. Skriver om Hon. Du fångar läsaren direkt i första meningen. Krånglar inte till det. Jag följder så enkelt med samtidigt som texten har nerv, varierande kryddor och jag vet aldrig säkert vart skribenten ska gå iväg med mig.
  Understundom. Jag håller med dig. Mitt råd är dock att du skippar stickorna. Du är för bra på att skriva för att slösa bort tid på sådant.
  Kram Bosse

  • beskrivarblogg skriver:

   Nej Bosse, något stickande blir det nog inte. Just nu springer jag mellan lägenhet och tvättstuga, och så skriver jag och ”fabbar” mellan varven – löste just ett geni-sudoku i DN på 10 minuter, de riktigt duktiga gör dylikt på två… Tack för att du läser

 3. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Stickande syster protesterar på det starkaste om ”slösa bort tid på sådant”! Ett mkt bra alternativ när inget annat funkar. En variation på meditationstemat. Plus att du kan se ett konkret resultat. Instämmer dock i att det blir bättre o bättre med ”hon”-texter! Det känns naturligt nu, det gjorde det inte i början. Instämmer också i ”understundom”. Själv har jag ett favoritord/-namn, nämligen Syd Utsira. Hörs i sjörapporter och är så underbart gott o mjukt o fint! 🙂
  Kram
  B.

  • beskrivarblogg skriver:

   Käraste syster, det var inte jag, det var Bosse! Syd Utsira låter vackert håller jag med om, har ingen aning om det är vackert … Kul att du läser även kommentarerna – hade damerna en trevlig nyårsafton? Kram på dig

 4. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Det var Bosse jag protersterade mot……….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s