Ord och litteratur

Så, OK, min passion är ord.

Inte enbart de jag skriver själv, jag har t ex varit korrekturläsare i flera år, jag har redigerat både böcker och texterna på Arlas mjölkförpackningar. Och så har jag läst, häromsistens lärde jag mig ett nytt ord för stort läsintresse: volymläsning. Det har jag ägnat mig åt i alla år, sedan jag själv lärde mig läsa. För sisådär 65 år sedan. Det lär ha blivit en del böcker genom åren.

De senast lästa är Göran Schildt´s ”Tvivlets gåva”, en del i hans självbiografi. Ja, det är samma Göran Schildt som skrivit böckerna om Daphne och seglatser i Greklands övärld. En bildad och spännande mångfacetterad man, och en bok med kvaliteter som jag sällan ser idag, utgiven av Atlantis 2000.

Dessutom håller jag på att ta mig igenom Torsten Ekboms ”Bildstorm” – också den ett verk av en mycket bildad man. Jag lär mig saker om konst och -ismer som jag inte kunnat hittills – och kanske glömmer bort lika fort som jag läst dem. Jag har stort nöje av läsandet och mina försök att begripa och orientera mig i den värld som Ekbom skildrar. Också detta är en vacker, välgjord bok. Utgiven av Bonniers 1995.

Det här bildade blandar jag gärna med allt möjligt annat. Om en bok är alltför usel, dåligt översatt eller skriven på ett sätt som inte stämmer med mina gillanden, lägger jag den bara åt sidan. Säljer den på Bokbörsen eller låter den gå oläst tillbaka till biblioteket. Det är länge sedan jag pliktskyldigt läste färdigt även sådant jag inte tyckte var bra.

För ögonblicket längtar jag efter en riktigt bra underhållningsroman, med lagom blandning av kärlek och humor, sorg och längtan. Den får gärna vara lite vass i tonen också, bra översatt – för jag tror den ursprungligen skrivits för en engelsk eller amerikansk läsekrets. I det svenska utbudet just nu hittar jag inget som lockar, antingen är böckerna för ambitiösa eller för lite ambitiösa. Jag har sagt det tidigare, säger det igen – jag är grinig. När det gäller böcker.

 

 

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i litteratur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ord och litteratur

 1. A-Lott skriver:

  Så var den hittad 😉 Passionen.
  Men det visste du, fast du kanske sökte något annat när du var orolig och i obalans pga mannen din. Hoppas verkligen att han fortsätter att få goda besked av den nye läkaren.

  Vet du… idag kom solen fram en stund och jag stod på balkongen och hörde talgoxen flöjta. Då kände jag att det börjar ljusna. Det var som om något släppte inom mig. Och då ska du veta att jag ändå inte är en sådan som berörs av t.ex novembermörker. Men jag tror att vi alla, mer eller mindre, längtar till ljuset och våren.

  Du är en fantastisk lektör. Det vet jag. Jag följer dig blint i dina rekommendationer.
  Kram

 2. Barbro Fällman Caglar skriver:

  I Uppsala har koltrasten fått fullkomligt fnatt. De sjöng redan på julnatten och 2 dagar senare satt en på mitt balkongräcke och drillade…………. (jag såg den, alltså).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s