Musik och minnen

Svart därute. Räkor, ris och curry till middag. Är innerligt trött på att spela sudoku. Och dito Harpan. Eller gå in på Facebook. Eller kolla bloggen och mejlen. Uttråkad är vad jag är, även om det lättar lite när jag läser Bangs efterlämnade brev och dagboksanteckningar. Hon blir levande för mig, den där kvinnan från 1936, hon var 27 år och jag var inte ens född. Snart ska hon åka till Berlin-olympiaden och referera.

Gårdskarlen är ute och plogar, har det snöat mera? Tror inte det, men ibland verkar det som om han flyttar snö från ett ställe till ett annat. Önskar att han flyttade den upplogade isfrusna snön från mitt grindhål, den får jag klättra över när jag ska in och ut. Så blir det om man inte är här och skottar undan snön själv, vartefter.

Nu har jag mina egna skivor i öronen, dvs lyssnar till mina CD, just nu Wakafrika med Manu Dibango. Det var länge sedan sist. Svårt att sitta stilla till den rytmen. Ibland (just nu) låter jag mig begränsas av att jag inte har några gardiner för fönstren. Alla ser vad jag gör, t ex när jag dansar runt i köket och viftar. Kanske blir de glada. Närmaste granne är en bit bort, men rätt vad det är är någon ute och går mitt i svarta kvällen. Nåja, jag dansar ändå. Tofflor av.

Keb´Mo´ ”The Door” är också härlig att återhöra. Bra musik när man som jag suttit vid datorn stor del av dagen och behöver få musklerna både i armar och rumpa att lossna och må bättre. Går alldeles utmärkt att röra sig hur som helst till den här musiken. T o m sittandes på sagda rumpa, när andan inte förslår längre att dansa med.

Intressant att lyssna till musik som jag inte spelat på lång tid. En gång kunde jag inte vara utan musiken, sedan vande jag mig av med den när jag inte hade tekniken tillgänglig.

Nu minns jag bortglömda tider och människor via musiken. Mycket påminner mig om Frankrike och Les Courmettes och Richard Moss och alla jag mötte där. Jag minns bergen, minns de sakralt höga och gamla träden, de som kändes som en helig kyrka mitt i skogen på berget. Heligare än någon byggd kyrka jag varit in i. Jag återser i minnet vattenfallet på andra sidan dalen, och de romerska stenlagda resterna av vägar som fortfarande gick att utskilja. Mycket musik av alla slag, mycket dans, och meditation. Ibland till mycket kraftfull musik, ibland till Steve Reich´ och hans ”Music for 18 musicians”. Ibland den ”dervischdans” som bara gick att genomföra om man helt släppte taget och gav upp sina försök till kontroll. Så snart du trodde att du kunde snurra lite lagom damp du i golvet.

Musik kan ta dig och mig vart vi vill, eller kanske vart den vill. Om vi bara vill och tillåter det. Att lyssna och skriva fungerar när inte texten är så bra att den får mig att tappa fokus, och gå över till att väga orden i öronen i stället för orden på skärmen. Nu ska jag inte väga alls, bara lyssna och vara i musiken, just nu Bel Canto med ”shimmering, warm and bright”.

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Musik och minnen

  1. Dansa på Maggan. Det tror jag är bra på tusen sätt. Ibland när jag är inne i skrivandet kan en hel skiva passera utan att jag tänkt på en ton. Det är först när det tystnar som jag reagerar. Eller om jag släpper fingersättningen. Tänker på något. Då kan en bra låt ta över och jag reser på mig. Gör några slags steg och börjar sjunga med. Med gardiner. Med grannar. Ta mig som jag är. 🙂

    Gilla

  2. Karin skriver:

    Musik (liksom dofter) kan verkligen förflytta en i tid och rum! Och musik kan nästan alltid få en på bra (bättre) humör. Så dansa på!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s