Fabulera mera

”Om ett tag ska jag försöka läsa något annat av henne för att se om hon kan fabulera och inte enbart reproducera, om än vackert.”

Det här läste jag i några rader på FB om en författare (som jag inte läst och inte har några synpunkter på, men jag begrep att hon borde kunnat fabulera mera).

Jag kände mig träffad – jag kan inte fabulera, kanske inte ens ”reproducera, om än vackert”, vad det nu kan tänkas betyda. Fabulerandet fattas mig, när jag skriver känns det ofta som mera av samma sak, mera av den ganska trånga värld som är min. Mera av åldrande, sjukdomar och död, mera av spelberoende, mera mannen min och Minsann.

Så nämns jag heller inte bland kandidaterna till nästa Nobel-pris …

 

 

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i litteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fabulera mera

 1. A-Lott skriver:

  Visserligen så finns det ett myntat uttryck: När fan blir gammal blir han profet (inte nobelpristagare).
  Det innebär att han fabulerar om den tillvaro han sitter i – vilka prövningar som gett lärdom – vilka val som gett plus och minus – vilka visdomsord han kommit fram till – vilka erövningar han gjorde som gav tillfredställelse – vad andra gjorde som var käpp rätt åt h-te, som han kan fnissa eller grina illa åt – osv.
  Den där filurens tankar kan vara nyttiga att lyssna på. De är närmast förknippade med våra egna. Med sin erfarenhet tecknar han ner det de flesta levande inte gör. För jag tror att andras erfarenheter (som din), kan man ha glädje och nytta av, om man bara har vett att lyssna in och ta lärdom. Då behövs ingen skönskrivning heller. För fy tusingen för metaforer och annat s-it som ska krångla till det egna språket. Kryptiskt och vackert och för det mesta helt innehållslöst.

  Även jag är inne på dina tankar. Varför är det så mycket funderingar numera, om död och elände. Tja, varför inte? Hade vi, när vi var mitt uppe i livet en chans eller ens lust, att ta pennan och fabulera om ditt och datt. Vackert dessutom. Nej, då var livet i full fart och vi hade andra mål. Överlevnad, t.ex.
  Jag har ofta funderat på varför det är så många unga som skriver. Det är ju gott att det är så, men de har tunga tankar och det visar att de rör sig i egna snärjiga banor. Ingen fabulerande flykt in i fantasin där det vackra, som är livet, beskrivs. Nu är det mest påhittade zoombier och rymdvarelser som beskrivs, och det istället för verkligheten. (nu blir det väl ett herrans liv om vad jag skriver här, men jag måste få ha mina funderingar, men ursäktar mig att jag känner mig ganska ofta, att jag har blivit gammal och profet;)

  Världen krymper när man blir gammal, men visdomen vi besitter kan ingen ta ifrån oss. Fortsätt skriv om det som är ditt liv. Din värld är inte trängre än att vi som läser, kan ta lärdom. För även om du tycker att din värld är ”trång” Så vet vi, vid det här laget, att du har massor att förmedla. Även mellan raderna!
  Kram

  • beskrivarblogg skriver:

   Du gör mig ofta glad, Anna-Charlotte, det är jag tacksam för! Just nu t ex när jag anfäktades av tvivel igen kring skrivandet. Tack för dina ord, tack för dina tankar och din lust att förmedla dem. De gör gott. Nu har dessutom den svartgrå molnbanken nästan dragit bort så det blir lite ljusare. Även inombords. Kram på dig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s