25 915 dagar

Vet ni hur många dagar det går åt för att någon ska bli 71 år? Det enklaste (men kanske inte absolut matematiskt korrekta) är att multiplicera med 365, och få det till 25 915. Det här är alla de där andra dagarna, de dagar då jag levde och lever.

Hur många av de dagarna kommer jag ihåg? De där som lär ska finnas ”etsade i minnet”. En handfull kanske. Jag tänker inte försöka räkna upp dem eller berätta vilka minnesvärda händelser de gav mig. Men vad innebär det egentligen att jag minns så få dagar?

Handlar det om ett otroligt händelsefattigt liv, ett tråkigt och enahanda dag-efter-dag-levande eller är det här något som många känner igen? Är det bara jag som har så taffligt minne, har jag alltid haft det, kanske är det (ännu) en signal om den där ”nedmonteringen” som någon (minns tyvärr inte vem) kallade åldrandet?

Minnesvärda eller inte så är de där dagarna mitt liv, mina år. En del av dem har jag medvetet sett till att förpassa till glömskan, andra har gett sig av på egen hand. Idag hjälper mig skrivandet att minnas – både det jag vill komma ihåg och det jag hellre skulle glömma – om jag skriver några rader mest varje dag så finns dagen där, i en eller annan form. Och jag kan läsa långt därefter och se om jag var glad eller ledsen, uttråkad eller uppfylld av en eller annan idé. Jag kan också konstatera om den där idén blev verklighet eller om den stannade på tankestadiet. Många gör det.

En som inte stannat där är mitt alldeles färska förlag, Minsann förlag, som än så länge enbart har en egen sida på Facebook. Det känns på ett spännande sätt som om jag slutit cirkeln med det här projektet.

För länge sedan började min yrkesbana på Forums fackboksredaktion. När barnen var små fortsatte jag att arbeta hemifrån för Bonniers förlag och senare för Tiden. En kort period var jag också delaktig i tillkomsten av Stieg Trenters bok ”Tolfte knappen”, jag skrev nämligen ner hans manus på skrivmaskin medan han dikterade. Han hade hela boken i huvudet, något som jag hade stor respekt för då och ännu större idag, när jag själv skriver.

Skrivandet får mig också att minnas sådant jag inte minns att jag minns. Ungefär som att sitta hos terapeuten och prata och plötsligt hitta något som gör dig ledsen eller får dig att skratta. Det finns där alltihop, eller i alla fall det mesta, och det gömmer sig. Tittar fram med lite hjälp ibland, för de flesta av oss. Så länge vi är friska och hjärnan hänger med. När den slutar göra det vill jag inte vara med längre.

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i livet och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till 25 915 dagar

 1. Annika Bengtsson skriver:

  Vad häftigt att du deltog i arbetet kring Trenters bok! Bara att få träffa honom måste ha varit speciellt, han är en av våra stora deckarförfattare. Härligt att cirkeln nu sluts med ditt eget förlag.

 2. Vem var störst? Stig eller Ulla? Träffade du henne också?
  Det är nog tur att man inte minns alla dagar. Bra att de flesta går in i varandra. Bäst är det om man bara minns de lyckliga dagarna. Det ultimata. Men några små dagar kunde du väl kommit ihåg. 🙂 Två ledtrådar: Dagar efter den 28 februari och innan den 1 mars.
  Jag önskar dig en fin morgondag och minst 25 915 fina dagar till.
  Grattiskramar

 3. Yheela skriver:

  25, 000 dagar, dit vill jag också nå.
  Grattis till dig (och Minsann).
  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s