Råd till skrivande människor

Det bästa skrivrådet är nog detta: skriv en sida om dagen, det blir 365 på ett år – en bok.

I övrigt blir jag lätt utmattad av alla klokskaper alla skrivande människor (för att tala med Bodil Malmsten som är en av dem) delar med sig av. Dessutom ska du numera ge ut dina böcker själv, de etablerade förlagen har inte längre råd att förlägga annat än garanterade bästsäljare. Och du ska omvandla ditt manus till en e-bok, för det är där marknaden finns framöver. Plus att du ska starta ditt eget förlag, skaffa ISBN-nummer och F-skattsedel, glöm inte momsregistreringen och helst ha ett bankgiro, du ska göra hemsida och Facebook-sida och så ska du skapa din författarplattform. Dessutom. Puh!

Helst ska du mitt i allt detta behålla lusten att skriva så att du får ihop den där sidan per dag, den som hör ihop med gårdagens sida och på något sätt leder din berättelse framåt. Du ska också läsa mycket, för det verkar de flesta skrivande människor vara överens om. En skrivande människa ska vara en läsande människa. Annat gives icke (undantag Jan-Erik Ullström, som skriver så datorn hans förmodligen glöder, men just inte läser).

Häromdagen läste jag om Göran Häggs ”Nya författarskolan” (och insåg att jag har både ”Författarskolan” och den nya) – det mest matnyttiga jag lärde mig där är att skrivande människor lär kunna dra av reskostnader till härliga resmål under rubriken ”research” för kommande bok. Men först måste ju t ex Minsann förlag ha intäkter så att kostnader går att dra av… Nåja, om jag är allvarlig så är nog hans bok alldeles utmärkt bra och hjälpsam – fast lite seg. Personlig uppfattning, som om jag skulle kunna uttrycka något annat!

För säkerhets skull (?) har jag lånat om Stephen King´s ”Att skriva – en hantverkares memoarer”. Samt bestämt mig för att skaffa ”Förverkliga din bokdröm” av Kristina Svensson och Joanna Björkqvist, 200 kr plus porto via Kristinas hemsida.

Jag bläddrar i Bodil Malmstens ”Så gör jag”, jag läser med glädje om den amerikanska Brenda Ueland´s ”If you want to write” (första utgåvan kom 1938, det är fortfarande en mycket bra bok), jag återkommer till Olof Lagercrantz´s ”Om konsten att läsa och skriva”, ”Skriva med kropp och själ” av Natalie Goldberg, Tristine Rainer´s ”Den nya dagboken” har jag inte tittat i på länge, kanske dags för en omläsning.

Patricia Tudor Sandahls ”Ordet är ditt” är också en bok jag kommer tillbaka till, och så har jag några som jag inte ens tittat i ännu – ”Taking Reality by Surprise” av flera skribenter, red Susan Sellers, ”Writing your Bestseller” av L. Perry Wilbur och Ruth Halldéns ”Vid romanens rötter”.

Här har jag inte tagit med alla nedladdningar jag har i datorn – det bleve för tjatigt. Förmodligen kommer jag inte att orka/hinna läsa alla, liksom inte heller alla bokmärkta artiklar och tips. Det är snart dags att radera hela listan och börja om.

Som ni ser har jag en del jag säkert kan lära mig mycket av. Och numera har jag tiden. Alltför ofta använder jag tiden till att vänta på lusten, i stället för att faktiskt (som nu) sätta fingrarna på tangentbordet och sätta igång. OK, det är tillåtet att ta paus varje gång Minsann sträcker på sig och börjar spana ut genom fönstret – då måste ju även jag se efter vad som är på gång. För det mesta är det någons bil som passerar eller en and som sprattlar ovanligt livfullt i ån. Inget som hindrar mitt skrivande alltså. Det gör bara jag själv.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i litteratur och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Råd till skrivande människor

  1. Jennie ♥ skriver:

    Vilket bra och sammanfattande inlägg om hur bokbranschen ser ut idag. 🙂

  2. Jennie ♥ skriver:

    Ryggen bättre. Desamma till dig Kram

  3. Yheela skriver:

    Jag håller hoppet uppe jag, men tipset om en sida om dagen var bra. Det tar jag till mig (och börjar med imorgon). 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s