Prislappen per patient

Vet du vad ”diagnosrelaterade grupper, förkortat DRG” är? Det gjorde inte jag heller, och nu vill jag helst glömma det, sudda i min stackars hjärna.

Jag har läst Maciej Zarembas artikel i dagens DN, om patienten och prislappen.

Läs, den är en fasansfull beskrivning av (brist på) läkaretik och nutida sjukvårdsproduktion. Jag försöker räkna ut i vilken grupp jag skulle hamna, drygt 70-årig kvinna (kanske har systemet en särskild kvot för kvinnor?), mer eller mindre döv, artritisk (heter det så) – har jag någon DRG-utbildad läkarsekreterare i läsekretsen? Dessa lär numera arbeta effektivt med att gruppera patienter…

Vart tog orden vård, omsorg, etik, värdig död, tillfrisknande vägen?

DRG är resultatet av ingenjörsarbete, bl a applåderat av Ronald Reagan på sin tid. Av marknadsekonomiska skäl har det tydligen spritt sig över världen, finns i flera länder – i Danmark lär det vara under utredning. Kanske är danskarna snabbare på att reagera på idiotier än svenskarna? När ska vi vakna, vad ska ske för att många ska skrika så högt att det hörs till beslutartoppen? Hur orkar de läkare som fortfarande kallar sig läkare?

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Liv och död och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s