Fredrika Bremer och Olivia Goldsmith

Brianna suckade. Hon hade just Googlat på Olivia Goldsmith, vars böcker hon läst med förtjusning. Nu fick hon klart för sig att Goldsmith verkar ha varit en riktig bitch, som förbrukade vänner med stor fermitet. Dessutom kunde hon ha författat sin egen död, hon dog i oväntade sviter av en mindre ”chin tuck”. Ibland är verkligheten värre än dikten.

Fortfarande är dock ”First Wives Club” en rolig bok att förströ sig med.

Vilket konstigt uttryck – förströelse, kan man ”förströ sig”?

Svenska Akademin har i sin ordbok en hel del att säga om förströelse:

FÖRSTRÖELSE förstrøelse l. fœr-, i SveaI. äv. ⁰³⁰² (förströelse WESTE; förströ`ällse DALIN), r. l. f.; best -en; pl. (i bet. 3-er. vbalsbst. till FÖRSTRÖ.

[FÖRSTRÖELSE 1]

1) (†) till FÖRSTRÖ 1: skingrande; förskingring (se d. o. 2. En .. tafla af Albrecht Dürer (föreställande apostlarnes förströelse efter Marias död). GEIJER I. 3: 120 (1825). FRANZÉN Skald. 6: 38 (c. 1845).Petrus skulle predika .. bland Judarne i förströelsen. AGARDH ThSkr. 3: 29 (c. 1855).

[FÖRSTRÖELSE 2]

2) (†) till FÖRSTRÖ 2 a: (uppmärksamhetens o. d.) splittrande; förströddhet, tankspriddhet, distraktion. BÆLTER Christen 60 (17431748) Han skall aldrig låta .. tankarnas förströelse .. förmå sig till att lägga Guds Ord till sido. SCHARTAU Und. 187 (1804). Om .. (åhöraren) vid någon af dessa åskådningar faller i förströelse. ÖDMANN AnvPred. 51 (1807). All förströelse i ord och åthäfvor bör (vid undervisningen)noga undvikas. DENS. AnvSkrift. 50 (1822).

[FÖRSTRÖELSE 3]

3) till FÖRSTRÖ 2 b: skingrande av bekymmer o. d.; särsk. konkretare, om sysselsättning o. d. som skingrar ngns sorger l. bekymmer o. d., nöje, förlustelse, tidsfördriv. LIND (1738). Jag ankom hit 8:de dagen efter min afresa. En kädja af förströelser har sedan bortfört mig. THORILD (1781) hos WEIBULL Thorild 59. Stadens toma förströelser. BJÖRN Okände 33 (1791). Dagliga förströelser .., såsom badning, ridt, promenad, kägelspel, hoppning, middagar. NYBLOM Hum. 127 (1874). Skaffa sig förströelse. AUERBACH (1908).

Ssgr (till 3):

– FÖRSTRÖELSE-BOK, pl. -böcker. En förströelsebok .. för unga flickor. AB 1890, nr 30, s. 3.

– FÖRSTRÖELSE-LEKTYRLJUNGGREN Est. 2: 351 (1883). Boken kan rekommenderas åt dem som önska en lättsmält, uppiggande och något pepprad förströelselektyr. AB 1896, nr 53, s. 2.

– FÖRSTRÖELSE-LITTERATURREUTERDAHL SKH III. 2: 421 (1863).

– FÖRSTRÖELSE-LÄSNING. särsk. konkret; jfr -LEKTYRSamtiden 1871, s. 55.

– FÖRSTRÖELSE-SJUKA. (tillf.) begär efter förströelser, nöjeslystnad. Han varnade henne för fåfänga och förströelsesjuka. BREMER Pres. 247 (1834).

”Fåfänga och förströelsesjuka” skrev tydligen Fredrika Bremer om – här måste kollas om det var hon eller någon annan Bremer. Det var nog hon, kanske i ”Presidentens döttrar” som kom just 1834. Tydligen skrev hon till en början och då anonymt, flera romantiska noveller, där hon redan i starten av sin skrivarkarriär ville förändra och påverka synen på kvinnans villkor och roll i relationer och samhälle.

 Jag tror att det är långt mellan Olivia Goldsmith och Fredrika Bremer, men en sak vet både Brianna och jag utan att behöva Googla: de var båda skrivande människor. Och jag kan tänka mig att låta mig förströs även av Fredrika Bremer, hon är hittills en obekant storhet för mig. Brianna är lite mera tveksam, det var ju så länge sedan, Fredrika Bremer har varit död länge.

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i litteratur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fredrika Bremer och Olivia Goldsmith

  1. Barbro Fällman Caglar skriver:

    Hallå, var är du? Vill läsa något nytt!
    B./

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s