Romance

Brianna har varit lite frånvarande några dagar, medan Margareta och Minsann har ägnat sig åt vännens hundar och åt förlagsverksamhet. Nu börjar Brianna tycka att det är på tiden att komma igång med det där ”romance-skrivandet” – medan Margareta fortfarande grunnar på hur i all världen det ska gå till.

Minsann lägger sig inte i diskussionen på annat sätt än genom att kliva på tangenterna, nu när hon törs vara i köket och hundarna har åkt hem till sig.

Vad vet egentligen Brianna/Margareta om romantik? Nog för att de båda har läst massor av böcker och förmodligen studerat ämnet grundligt, men det gör det inte enklare att skriva om. Vad är romantik? Definition enligt Wikipedia varierar – antingen avses en konstnärlig epok beskriven på tyska som varken Brianna eller Margareta ids försöka läsa och översätta, eller så kommer två definitioner på engelska, enligt nedan:

Popular romance

may include but is not limited to the following types: idealistic, normal intense (such as the emotional aspect of ”falling in love”), predictable as well as unpredictable, consuming (meaning consuming of time, energy and emotional withdrawals and bids), intense but out of control (such as the aspect of ”falling out of love”) material and commercial (such as societal gain mentioned in a later section of this article), physical and sexual, and finally grand and demonstrative.

Divine (or spiritual) romance

may include, but is not limited to these following types: realistic, as well as plausible unrealistic, optimistic as well as pessimistic (depending upon the particular beliefs held by each person within the relationship.), abiding (e.g. the theory that each person had a predetermined stance as an agent of choice; such as ”choosing a husband” or ”choosing a soul mate.”), non-abiding (e.g. the theory that we do not choose our actions, and therefore our romantic love involvement has been drawn from sources outside of ourselves), predictable as well as unpredictable, self-control (such as obedience and sacrifice within the context of the relationship) or lack thereof (such as disobedience within the context of the relationship), emotional and personal, soulful (in the theory that the mind, soul, and body, are one connected entity), intimate, and infinite (such as the idea that love itself or the love of a god or God’s ”unconditional” love is or could be everlasting)[14]

”Popular romance” tycks kunna vara både det ena och det andra, och så kanske det är med romantik. Den gudomliga hoppar vi över här, den hör hemma annanstans. Blev vi klokare? Inte så värst.

 

 

 

 

 

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i litteratur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Romance

  1. Inte så klokare, men jag tror att du har det inom dig. Ut med det!
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s