Prokrastineringsverktyg

”Skriver du på din bok?” ”Nej, Facebookar lite och läser tidningar och mejlar och…”.

Jag skriver inte på min bok, vet just nu inte ens om jag har någon bok att skriva på. Men jag skriver en massa fragmentariska textsnuttar och lägger dem i en mapp, döpt till ”pågående projekt”. Det låter rätt bra, och jag blir säkert överraskad om jag någon gång tittar vad som gömmer sig där. Det mesta har jag nog glömt, de ledsnaste texterna har egen mapp, ”sorg”. De är än så länge bara mina.

Annars gör jag en massa utom att skriva. Jag plockar ihop kläder som ska med upp till huset utanför Sala och till Kopparberg, för födelsedagsfirandet där. Jag tar fram ett brödrecept som mannen min ska baka innan vi åker dit upp. Plockar fram böcker som ska med till syrror i Uppsala och Anna-Charlotte, ifall vi ses. Tvättar håret så jag slipper göra det det första jag gör däruppe, duschen ligger i separat hus. Tar fram kattburen, och ställer fram kattmaten. Fikar, tinar bullar på gallret på vedspisen. Släpper ut Minsann, och släpper in henne när hon fångat min blick genom köksfönstret.

Det är konstigt så mycket jag kan hitta på att göra i stället för att göra det jag ändå tveksamt vill. Bredvid datorn ligger Jane Austen´s ”Emma”, som jag inte läst tidigare. Den kommer säkert också att göra tjänst som prokrastineringsverktyg.

Igår kväll läste jag Ann Heberleins ”Ett gott liv”. Emellanåt tycker jag att hon är alltför akademiskt hänvisande till olika storheter, jag blir lite trött på all ”namedropping”. Antagligen enbart för att jag störs av att jag inte vet, inte känner till, inte är lika bildad. Hänvisningarna är till kloka och erfarna skribenter och filosofer, och de har kloka saker att förmedla. Jag gillar hennes egna funderingar kring liv och livets eventuella mening, kring död och sjukdom och det som kanske kan kallas normalt. Jag läser vidare i kväll, den här boken är i ett format som passar utomordentligt bra att hålla i händerna i sängen, liten och nätt. Det formatet skulle jag vilja ha på min bok. Och innehållet i ”Ett gott liv” är också kvällsligt, för mig.

Det här blev ett blogginlägg, inte något som hamnar i mappen ”pågående projekt”.

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i litteratur och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Prokrastineringsverktyg

 1. A-Lott skriver:

  Hej i stugan<:-)

  Prkotisgnorjgreoijg eller vad det heter är en ren välsignelse emellanåt. Huuuur skulle det se ut omkring oss annars? Utkylt, ingen ved i korgen, tomt i skafferiet, intorkad disk, bortglömd katt/hund/man hihihihii….
  Allt bra tur att vi kan ta det som det är. Det är förmodligen det allra bästa. Vi är ju inga karriärister nu vid lag, lite väl sent påtänkt i så fall, (fast jag kompar på guran och L står bredvid och sjunger;)
  JAg är så arg för mitt fotoprogram har lagt av så jag kan inte lägga in bilder just nu, men snart nog ska jag fixa det och då ska du få skratta. Precis som jag fick göra igår kväll. Den kvinnliga prästen i Björksta bjuder på sig själv i en hejdundrande rock´n roll, så skära pantalongerna exponeras. Där ligger vi i lä. Käre värld vad en del människor kan dela med sig, bara för att göra andra riktigt glada.
  Ha så bra och så ses vi förmodligen efter ert påskfirande. Jag kommer nog att vara i Färnbo.
  Kraaaaaaaaaaaam

  • beskrivarblogg skriver:

   Hennes skära pantalonger hoppas jag du förevigade – jag vill se dem! Kul att ni har roligt – det känns bra, även här är det OK, för ögonblicket. Lugnt på son-fronten (antabus) – kan bara önska att det håller i sig. Minsann kutar ut och in. Hoppas vi ses – kram på er!

 2. Yheela skriver:

  Prokrastrineringens konst är inte att förakta!
  Själv borde jag skriva, men dumsurfar på alla dumma och tråkiga sidor på nätet (som inte blivit det minsta roligare fastän det var 1 minut sedan jag tittade sist).
  Kanske ska jag låta det bli nästa vecka innan jag sätter igång?
  Kram!

 3. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Måste få säga att A-Lotts inlägg är en välsignelse i sig! Så väl uttryckt och så tacksamt emottaget här, hos en som också tycker (ibland) att hon bara prokrastinerar. Älskar dessutom hennes stavning av detta märkliga ord 🙂 🙂 = fniss, fniss.
  Gläds även över dina skrivningar och hoppas att ni hinner titta förbi! Ni är efterlängtade!!!
  B/

 4. Jag tror att det bästa finns just där. Det naknaste och det som kommer att beröra din läsekrets mest när boken är klar. När du grävt fram de mest ledsnaste texterna från mappen med namnet sorg.
  Kram

 5. Stina Gottliebsson skriver:

  Prokrastineringsintyg? Prokrastinera? Vad i allaminadar är det? År jag dum eller bara obildad? Men recept på bröd låter bra. Välkomna! Pella ligger under bordet. Hon luktar hund. Bör kanske saneras innan vi får gäster.

 6. Stina Gottliebsson skriver:

  Samma sak som jagskabara, alltså. Det är jag jättebra på. Men prokrastinera låter ju mycket bättre.!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s