”Min stroke” av Jill Bolte Taylor

Jill Bolte Taylor fick en stroke när hon var 36 år. Ett blodkärl brast och hon fick en kraftig blödning. Det som är speciellt med henne är att hon var hjärnforskare och att hon skrivit en bok om hur det var när hon fick sin stroke, och hur det gick sedan när hon tog sig tillbaka till livet. Det tog åtta år att börja fungera fullt ut igen.

Boken heter ”Min stroke”, hon lär ha framträtt på Skavlan här i Sverige för några år sedan och har deltagit i Oprah´s program flera gånger. Boken är anmärkningsvärd på många sätt – läs den.

Jag fick den i min hand häromdagen och läste den snabbt, kunde inte släppa den. Hon förklarar hur det är när alla väsentliga funktioner försvinner, hon beskriver den frid hon upplevde när pratet i hjärnan tystnade. När det var alldeles tomt. Jag har lagt ut boken till försäljning på Bokbörsen.

Bland mycket klokt i boken finns en definition av rädsla, som jag gillar. Rädsla är, enligt hennes sätt att se det, falska förväntningar som förefaller verkliga.

Och om du släpper in de här förväntningarna i dig och tror att det handlar om verkligheten – då är det lätt att tappa kontrollen och ge efter för rädslan. (Naturligtvis finns det sådant som det är vettigt att vara rädd för, men inte så mycket som vi kanske ofta tror.)

Hon citerar också Einstein, ” jag måste vara villig att ge upp det jag är för att kunna bli det jag vill bli”. Inte vet jag riktigt varför just de här två sakerna fastnade i mitt huvud, men kanske hänger de ihop.

För övrigt denna lördag promenerar jag hundar i lera och gläds åt vårregnet. Jyckarna får tvätta fötterna i den lilla snö som fortfarande ligger kvar, innan de släpps in i huset. Och idag får Minsann hålla sig inomhus, jag orkar inte vara vaken om kvällarna tills hon törs komma in. Trevlig kväll!

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Liv och död och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ”Min stroke” av Jill Bolte Taylor

  1. Barbro Fällman Caglar skriver:

    Sov gott, Sis!
    B/

  2. lenaikista skriver:

    Henne har jag skrivit om – helt fascinerande! Dessutom fantastisk föredragshållare och en hemsida med underbara citat.
    https://lenaikistaminnen.wordpress.com/2015/07/06/jag-har-fatt-en-ny-idol/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s