Mer av samma?

Så hur gör man då när man tar sig själv på allvar? Det räcker ju inte med att sitta framför datorn. Det räcker heller inte med att skriva 50 000 ord i november, båda delarna har jag gjort utan nämnvärda resultat.

Tänka går inte så bra det heller. Det blir mest samma gamla tankar. Hur kan man faktiskt tänka nya otänkta tankar? Måste man inte ha åtminstone en gnutta gammalt inblandat för att det ska bli något, som någon sorts tankereferensram? Det är förmodligen helt omöjligt att tänka helt tomt och nytt, åtminstone känns det så för mig. En begränsande trygghet i det gamla, tjatiga invanda. Kanske ska man hålla på tills man blir trött på sig själv.

Ungefär som när jag rabblade en ramsa inombords (tack Erik Jarlnaes på Bodynamics i Köpenhamn för den): ”jag är hellre deprimerad än jag gör något roligt” om och om igen. Den stod mig till slut upp i halsen – men småningom iddes jag heller inte längre vara deprimerad. Jag kunde avdeprimera mig, ungefär som jag tidigare hade deprimerat mig.

Nu kommer jag att tänka på Torgny Lindgrens ”Norrlands Akvavit” och predikanten som i hög ålder for tillbaka till den bygd där han på sin tid frälst de flesta. Hans tro hade tagit slut, nu skulle han dit och avfrälsa människorna. Det var bara det att de allra flesta hade klarat av den saken på egen hand – en finurlig, vacker och rolig bok, läs den.

Mer av samma alltså, tills jag tröttnat och hittar ett annat spår. Men vad är samma? Är det mitt fortfarande emellanåt uppdykande spelberoende? Det är tjatigt, och jag slåss med det. ”Jag skriver hellre än jag spelar på internet”!

Är det min icke-relation med mannen jag älskade? ”Jag är hellre ledsen att det är slut än glad”. Eller kanske min icke-existerande ekonomi? ”Jag är hellre fattig än mera normalt försedd med pengar”… Eller billösheten? ”Jag är hellre utan bil än har en så att jag kan ta mig dit jag vill”.

Tanken är att man/jag till slut blir så less på mig och mitt tjat att jag gör vad jag kan åt saken. Något kan jag säkert göra – har hittills inte tvingat mig att riktigt pröva vad. När det gäller det ena och det andra.

Jag har i alla fall tagit fram Kronofogdens skuldsaneringsblankett och börjat försöka fylla i den, inte så enkelt. Där skulle jag kunna ta hjälp av kommunens rådgivare – det vore att göra mera än hittills.

Skriver det gör jag (ibland) och spelar gör jag inte. Uppdrag till mitt förlag skulle kanske ge lite pengar, men är svåra att åstadkomma – där gör jag inte tillräckligt. Hur mycket kan man tjata på sin Facebook-sida utan att folk tycker att det är beklämmande?

Ledsnad och sorg över en relation som inte höll är OK åtminstone någon tid, saknaden får jag leva med även om sorgen lägger sig. Och bil – tja, jag får låna syrrans medan hon är bortrest i 14 dagar, det är alltid en början. Nu fikadags.

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mer av samma?

  1. Ethel skriver:

    Jag ler (försiktigt) åt ramsorna, påhittigt! Jag tackar Pia för att jag hittade din intressanta berättelse. Känner igen dig från tidigare på nätet i andra sammanhang. Lycka till med förlaget. Bra namn!

    • beskrivarblogg skriver:

      Kul att du hittade hit Ethel – ramsorna är bra att tjata på sig med, kanske fungerar de – och tack för att du läste och kommenterade. välkommen åter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s