Kammarjungfrun, klassresa och sniglar

Kommer ni ihåg trafikskylten ”annan fara”? Vi har en sådan gammal skylt, med springande barn på – och ett tillägg på bräda under skylten ”… och äldre”. Barn är mera sällsynta än äldre här numera. Skylten står vid tomtgränsen efter vägen till mannens hus. Just nu fylls den väderbitna färgen i.

Regnet utanför lockar till inomhusaktivitet idag. Igår plockade mannen min 113 vinbergssnäckor (vinbär eller vinberg?, internet vill inte googla för närvarande) i duggregnet, de äter nu nyskördad mangold i Hotel d´Escargots (nätförsedd speciallåda för snigelförvaring ett par dagar tills de ätit sig till ett fräscht maginnehåll och kan anrättas).

Jag läser en bok av Margaret Forster, ”Kammarjungfrun”, en roman om poeten Elisabeth Brownings kammarjungfru i mitten av 1800-talet. Fascinerande, beklämmande, välskriven, en bok om livet för nästan tvåhundra år sedan, om klasstillhörighet och gränser. Kammarjungfrun tilltalades alltid enbart med sitt efternamn, Wilson. Genom att flytta från hemmet i Newcastle till London ”kom hon sig upp”, men förblev ändå alltid en tjänare. Någon klassresa var det aldrig tal om.

Numera talar vi ju om just klassresan, den förflyttning från en tillhörighet till en annan som många av oss tror sig ha företagit. Det är sant att yttre omständigheter har ändrats radikalt för många av oss som är ”äldre” idag. Frågan för min del är om de inre omständigheterna har hängt med. Ibland tror jag mig fortfarande vara arbetarungen från Avesta, inuti. Och ändå inte riktigt hon heller. Jag har svårt att känna igen mig, kan inte riktigt säga var jag hör hemma. Men jag känner igen Wilsons skildring av besöket hemma när hon efter nära ett år i London fick semester två veckor. Hon längtade, såg för sig hur det skulle bli – och blev överraskad över att hemmet var så litet, att alla syskon gjorde det så trångt, att det aldrig fanns en plats att vara ensam och privat på. Det var inte som hon kom ihåg när hon var annanstans. Och annanstans var kanske inte heller som hon kom ihåg när hon var ”hemma”. Hon hör inte riktigt hemma någonstans. Kanske handlar alltihop enbart om att bli vuxen.

Jag läser vidare i ”Kammarjungfrun”.

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i då- och nutid och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kammarjungfrun, klassresa och sniglar

 1. Yheela skriver:

  Tänk att det aldrig riktigt är som man minns det. Det enda som är sig likt (och lika majestätiskt) är klosterkyrkan i Varnhem, där jag växte upp, resten av byn har krympt för varje beök …

  Gilla

 2. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Har svårt för uttrycket ”klassresa”. Jag vet inte om man egentligen reser någonstans. Inuti är jag ju den jag är oavsett min ”samhälleliga ställning”. Jag är präglad och bär mina värderingar med mig. För mig är ordet ”klassresa” bara ett ord som förstärker ”klasskillnader”. Önskar att vi inte behövde sådana ord. Kan vi få vara människor, bara? Och med det visa vilka vi är innerst inne.
  Jag är definitivt fortfarande Barbro från Avesta och det känns tryggt!
  Krameli kram!

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Håller med dig om ordet, min förvirring handlar nog inte om samhällelig tillhörighet utan något annat mera oklart, fortfarande… Men det kom för mig när jag läste om kammarjungfrun, för där var det verkligen frågan om klass, är nog fortfarande. Kramelikram på dig med, syster från Avesta.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s