Artikelserie i ICA-kuriren om spelberoende, snart

Har just läst förslaget till inlägg i ICA-kurirens kommande artikelserie om spelmissbruk. Ändrat lite, med journalisten Maria Coulls godkännande, och åter drabbats av lite ångest inför publiceringen. ”Vad heter boken” ville hon veta och berätta. Boken är inte färdig, arbetstiteln är fortfarande ”Skriver mig till liv igen” – och jag tror att har vuxit ur en del av texterna jag ursprungligen hade med, andra kanske har kommit till. Mannen min har läst artikeltexten och undrade om jag går ut med mitt namn. Det gör jag. OK tyckte han. Hoppas resten av de mina också tycker det. Något exakt publiceringsdatum har jag inte fått ännu.

Mitt syfte med att ställa upp på att bli intervjuad är att det kanske kan avskräcka någon från att börja spela på nätcasinon. Eller hjälpa någon att sluta. Häromdagen fick jag kontakt med en ung man, med flickvän och bra jobb, som åter försöker sluta spela bort sina pengar. Han hade läst min blogg, och ett inlägg med rubriken ”spelberoende och medberoende” – och menade att mitt exempel hjälper honom. Nu vill han också skriva sig till ett spelfritt liv. Jag önskar honom all lycka.

Bonden gödslar åkern igen, och det luktar. Solen skiner och jag skulle gärna sitta ute, men min näsa säger nej. Himlens moln är magnifika, men har inte släppt något regn ännu idag. Och fortfarande bara lite igår. Jag slåss med internetuppkopplingen och får till det emellanåt, en liten stund…

En brun kärrhök landar just i havreåkern och tar en stund på sig innan den kommer upp i luften igen, synbarligen utan byte. Minsann tycker att hon ska sitta i mitt knä eller på datorn medan jag skriver. Det tycker inte jag. Det slutar, som alltid, med att hon ligger i min famn och blir kliad under hakan en stund. Solen jagade ut mig och försvann därefter snabbt in i ett jättelikt moln. Och Minsann hoppar upp i mitt knä igen och måste kraftfullt lyftas därifrån. Nu sitter hon och surar på det lilla bordet invid min stol. Jag envisas med att sitta kvar, med datorn i knät i stället för katten, båda värmer mina bara ben ungefär likvärdigt.

Mannen min jobbar med ett antal gamla vackra mässingskranar som han planerar att montera på sidoplåten på vedspisen i köket. Plåten går att skruva bort (tror han) och det finns kanske en smed i trakten som kan bistå med att få dit kranarna i vacker ordning. Jag skriver och han donar med något av allt som är möjligt med en verkstad som innehåller det hans gör. Bra fördelning för oss båda. De TV-befriade kvällarna ägnas ofta åt canasta-spelande, jag förlorar för det mesta. Eller läsning, av böcker från återvinningsförsäljningen inne i Sala, eller grannfruns avlagda veckotidningar. Recept lockar eller inte, klipps ur och provas allt emellanåt.

Sol, moln, vind, gödsellukt. Nu täcker molnformationerna nästan hela himlen. Ska jag gå in, ska jag sitta kvar, kanske dra på mig jeansen igen?

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i livet och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Artikelserie i ICA-kuriren om spelberoende, snart

 1. Skrivmoster skriver:

  Du gör skillnad Margareta, som delar med dig av dina erfarenheter. Det är i mina ögon både starkt gjort och modigt. Jag önskar verkligen att det blir en bok med tiden för den har något att säga. Önskar dig all lycka! Kram!

  • beskrivarblogg skriver:

   Tack för dina ord, Skrivmoster – de värmer – och det där med planerandet är inte dumt, döden kan komma när som helst och det underlättar för de som är kvar/Kram på dig i ditt nya hem, låt inflyttningen ta den tid den tar och lek med flickorna emellanåt

 2. Jag tycker att det var både starkt och viktigt att du ställde upp på intervjun. Det handlar om en seriös tidning. Du fick chansen att se artikeln innan den är tryckt vilket inte alltid är givet. Synd bara att tajmingen till manuset inte är bättre. Önsketänkandet hade varit att du nästan var klar så du kunde dra nytta av det på ett bättre sätt. Det hade varit kanon i så fall. Förhoppningsvis kommer fler än den unga mannen att påverkas positivt av dina ”skrämmande” ord. Du skulle kanske öppna en telefonjour. Varför inte på natten. 🙂 Men då får de ”baske” mig betala en slant. Eller lova köpa en bok. Kram

  • beskrivarblogg skriver:

   Telefonjour är en ny idé, men då fick den bli dyr! Visst är tajmingen klen, och jag med som inte gör färdigt någon gång – men det är som det är med den saken; hoppas artiklarna blir bra mottagna, jag tror att det är tre stycken (om andra än mig alltså). Kram på dig och tack för din uppmuntran, alltid!

 3. Svenarne Janssson skriver:

  Läser först nu ditt stycke här. Om din intervjuare lyckats fånga det du själv förmedlar med dina texter, så är det bra. Det handlar om att beröra, igenkännande, trovärdighet. Allt det finns där när du skriver själv – hoppas att det även finns där i artikeln. Då blir det bra!
  Så vänder du i texten på en femöring och beskriver vardagen, som den är hos dig, Vardagsliv, natur, iakttagelser av stort och smått – med man och allt. Omigen – och man vill alltid läsa. Omedvetet eller inte – men det är skickligt gjort, och värt en mycket större läsekrets. Go for it!

  • beskrivarblogg skriver:

   Tack vännen min, vi får se hur det blir med artikeln. Det är nog omedvetet det där med att vända på en femöring, eller slut på tankarna just då – men bra om det blir bra! Hoppas du har det gott där norröver med Malte! Kram på dig/Margareta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s