Fransk mat och Alli Halling

Idag är det dags att ta hand om sniglarna, koka dem, rensa och paketera för frysen. Utom de vi ska ha till förrätt till kvällen. Och så ska Karl Johan-paj lagas till lördagskvällens grannfest i Källängen, ett årligt evenemang som roterar bland oss som bor här. De flesta av dryga tjugotalet hushåll deltar. Alla tar med det man vill äta och dricka, värdhuset bjuder på kaffe och tårta.

Nu har jag möblerat om bland trasmattorna på köksgolvet, flyttat mattor och tycker att de passar bättre ihop på så sätt. Har man/jag inget att göra så hittar man/jag på något. Dessutom läser jag med nöje Alli Hallings ”Resa i franskt kök” från 1952, med teckningar av Mago.

Vad sägs till exempel om ”kaffekräm”, som avslutning på kräftkalaset. ”3 dl grädde kokas med 125 gram socker, blanda ner 3 dl starkt, kolsvart kaffe. När detta svalnat rör man in sju äggulor, en i taget och mycket försiktigt. Krämen hälls i små portionskoppar och sjuds i vattenbad i ugnen. Kan serveras varm, men den är oändligt mycket mera raffinerad kall. Ingen grädde, ingen vaniljsås  ingenting får serveras till. Och ta bort sockerskålen, annars strör okunniga människor bort den goda koncenterade kaffesmaken och det hela smakar kaffe på bit.”

Jag tycker mig minnas att jag skrivit om den här lilla häftade boken tidigare – den är rolig att läsa med sina bilder från Frankrike och alla recept – med tillhörande anekdoter. Aga Khan lär enligt Gustaf v Platen ha haft aprikossufflé som älsklingsrätt – sex portioner ätna med händerna, på en restaurant som heter/hette Paul et Virginie på Marché S:t Honoré. ”Koka färska aprikoser mjuka i mycket litet vatten, skala dem, kärna ur dem och passera dem. Blanda dem sedan med socker till angenäm sötma och smak. Vispa sex äggvitor till mycket hårt skum och rör ned dem i aprikoserna. Häll massan i väl smord form, grädda i ugn och servera med likörsås. Eller stänk över likör.”

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i då- och nutid och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fransk mat och Alli Halling

  1. inte fan gör det det skriver:

    Gillar aprikos sufflen!

  2. Här får man lära sig nytt. Kaffekräm har jag aldrig hört talas om. Nästa gång vi är på restaurang ska jag äta med händerna. Jag skyller på min bloggvän Maggan. Det är lättast så. 😉 Ha det så trevligt på grannfesten.

    • beskrivarblogg skriver:

      Hade heller aldrig hört talas om kaffekräm och vet inte om jag tycker det verkar så gott – håll dig till besticken, åtminstone på krogen och ha i övrigt en god dag! Kram på dig/M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s