Börja dagen utan nyheter

Någonstans läste jag att man inte ska släppa in nyheter direkt på morgonen. Tanken var att hjärnan behöver starta lite mjukare och inte belastas med negativa händelser direkt. Det ligger nog något i det. Nu har jag förstås gjort motsatsen, gått ut i regnet och hämtat morgontidningen, läst den och dessutom ögnat igenom kvällstidningarna på nätet.

Saxen som klippte av Anders Borg hans hästsvans kan vinnas i Expressen, en förmodligen sjuk person har knivdödat tre personer i en buss i Norge, någon sköt och sköts ihjäl i USA igen, mannen som dödade två personer med järnrör i Ljungsbro sitter på psyket, Zacharias född i Sverige och 7 år gammal har intervjuats på Migrationsverket (som det numera heter) men vet fortfarande inte säkert om han och resten av familjen får stanna. Pedofil döms till två års fängelse. Bild på mannen som nu sägs ha rövat bort Maddie. Och så fotboll. Och information om minimilön i Bangladesh som höjts till motsvarande 435 kr i månaden, inga siffror på alla som inte har något arbete alls… Någon tänder eld på sin fru, varning för starka bilder. En annan sover i en hamburgare, dvs säng som ser ut som.

Vad ska jag med all den här mest ledsamma informationen till – och för den delen, vad ska vi alla med död och elände i tidningarnas tappning? Stärker det vår kärlek till Sverige och den trygghet vi inbillar oss ha här jämfört med resten av världen? Ställer vi upp på något sätt för alla arma? Skänker vi kanske en slant till någon insamling, och har så gjort det vi bör? Avlatsbrev fanns det för länge sedan, du kunde köpa syndernas förlåtelse.

Ån är nu alldeles lerfärgad, antar att det beror på vallen som läggs upp nere vid sjön. Änderna simmar fortfarande runt och tycks inte bry sig. Jag är tacksam för att mitt kranvatten numera kommer från den i somras borrade brunnen. Gubbarna, i alla åldrar, jobbar i regnet. En har gul regnjacka, en annan dito regnbyxor. Det ser ut som om de fått dela på för litet antal regnkläder. En har enbart en munkjacka i regnet, hoppas han ska jobba inomhus idag.

Brödsmulor i klaviaturen, än hindrar de inte bokstäverna, men jag borde nog ta tandborsten (avsedd för ändamålet) och borsta rent. Temuggen står på gott avstånd från datorn, har lärt av det misstaget åtminstone, om än inte av alla andra. Den klaviaturen dog av vätan, nu skulle väl hela laptopen drunkna. Det har jag inte råd med.

Mannen min läser morgontidningen. Han ska packa ihop sina pinaler senare och åka hem till stan, för att om ett par dagar åka ut till ön och jaga sjöfågel med kusin och kompisar. Hoppas de får hyfsat väder och att han tar sig i och ur båten utan alltför stort besvär. Rörligheten är inte vad den varit, risken är möjligen att han inför de andra vill låtsas att den är det…

Livet är rörigt för många av oss. Stort och smått, gott och ont. Liv och död går verkligen hand i hand. Någon stjäl ett släp inne på systerdotterns tomt, en annan dödas när hon försöker förhindra brott, en motorcyklist kör rakt igenom en husvägg och omkommer, passageraren överlever. Själv lever jag, är gammal och stel i lederna och drar mina skäggstrån på hakan, hör dåligt och ser dito, är skrynklig och ganska trött. Har ångest ibland å andras vägnar, och ibland över mig och mitt liv hittills. Över hur kort livet är, hur det än är i övrigt. Över hur det var för de som levde före mig. Och ibland över hur det ska bli för de som kommer efter.

Förmågan att vila i varje ögonblick varje dag skymtar jag bara ibland. Just ett ögonblick. Sedan trillar jag dit igen, börjar älta deprimerande tankar i huvudet. De kommer oinbjudna, men de vet att de kan stanna länge. I natt gav jag upp halv 2 och tog en halv insomningstablett. Därmed sov jag till efter 9 i morse och hade rejält ont i kroppen som fått ligga i sängen för länge.

Minsann ligger uthälld på sin kudde och sover. Hon vet att det inte är skönt ute idag. Hon kan det där med att vila i ögonblicket. Och vedspisens sprakande ger mig lite ro.

2013-11-05 13.39.37

 

 

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Börja dagen utan nyheter

 1. Skrivmoster skriver:

  Tack Margareta för en text med många funderingar. Ja varför läser man om allt elände som händer omkring oss? Det är inget uppbyggligt och det ger både sorg, uppgivenhet och ilska. ”Man ska hänga med” sägs det och då behöver man läsa tidningar och annat. Det går inte en dag utan att eländes elände händer och folk verkar gå omkring med knivar beredda att ge sig på den som just då är i dess väg. Jag blir rädd!
  Den gamla kroppen den gör allt för att hänga med men inte är det alltid att den håller sig i främre ledet. Den halkar efter … Ha en fortsatt skön dag i alla fall! Kram

  • beskrivarblogg skriver:

   Ha det gott du med Kära Signhild – vi får väl fortsätta göra så gott vi kan för att hänga med, åtminstone kroppsligen, jag har tänt några ljus i skymningen som redan börjat falla. Inte förändrar det något av allt eländigt, men känns fint ändå. Kram på dig/Margareta

 2. A-Lott skriver:

  Hej på dig 🙂

  Det räcker inte att emellanåt uttala Ham Sa.
  Med den västerländska yogan kan vi tillgodogöra oss, inom gränserna för vad som är nyttigt, klokt och lämpligt för det dagliga livet.

  Varför inte istället börja dagen med en stunds meditation. Fundera vad man är och vad man vill vara. Det tar bara några minuter att fundera, men vara skoningslös sann i tankarna.

  I början av varje dag är sinnet mest aktivt eftersom man är piggast då förstås. För man bör beräkna att dagens vibrationer blir långsammare vart efter dagen går.
  Yogan erkänner rätten till att vara lycklig, så att börja dagen med att ta in all världens elände blir helt enkelt en ren katastrof för ens själ. Livet har enl. yogan rätt till lycka, likväl som det är en skyldighet att vara lycklig.
  Filosofin ligger i att livet är skapat till lycka, inte olycka.
  (lite yoga så här mot kvällskvisten;)

  Nu är det mörkt och jag ska ta och tända ett ljus. Det lyfter själen en aning. En viss ro infinner sig efter en hektisk dag med jobb och sångövning, plus besök på virkesupplag för att se vad som kan vara bra till tavelramar.

  Kram och sov gott i natt 🙂

  • beskrivarblogg skriver:

   Härligt att höra av dig, jag har också tänt ljus för att ge själen lite ro. Meditation vet jag ju är både skönt och nyttigt, gör det ändå alltför sällan – men november behövs det. Och så NaNoWritar jag – inte alla de där 1667 orden varje dag, men några… Ha det gott och gör vackra ramar till dina fina tavlor! Vi hörs/Margareta

 3. Barbro Fällman Caglar skriver:

  A-Lott verkar vara en klok kvinna!
  Men du, ta och skriv om vad Minsann ältar där hon ligger uthälld (!!!underbart!!!) på en kudde! Det vore spännande att läsa om!
  Kram
  syster B.

 4. Karin skriver:

  Nyhetsfritt på morgonen är en väldigt bra idé. Och yoga och/eller meditation dessutom den perfekta starten på dagen.

  Och vad är det för land vi lever i när finansministerns frisyr blir huvudnyhet och löpsidesrubriker? Det förtjänar inte vår uppmärksamhet på morgonen och knappt någon annan tid under dagen heller.

  • beskrivarblogg skriver:

   Tyvärr blir inte de sk nyheterna mera läsvärda eller informerande längre fram på dagen heller… Vedhantering får bli min meditation även idag (om det slutr regna) – ha det gott/Margareta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s