Väl tidig söndagsmorgon

Klockan är lite över 6 på söndagmorgonen den 17 november, svart ute ännu. Jag har varit vaken sedan kvart över 3… Har gjort ren vedspisen och svärtat den, försöker nu få eld utan ljusstumpar. Det är inte lätt, men brukar gå till slut. Känns hyfsat varmt i köket även utan spisen, 8 grader ute, 16 inne. Minsann ligger på sin kudde och ”sover”.

Gillar inte att jag fortfarande inte kan sova en hel natt, eller för den delen, vakna fram mot morgonen och ha ont i hela kroppen, också på den icke-opererade höftsidan. Trist, men det går väl över. Oro och ångest för nära och kära är inte lika övergående.  Trötta funderingar över min egen korta framtid – den som är så kort den är för alla i min ålder, även om vi inte är konstaterat sjuka. Och ständiga följeslagaren numera, min obefintliga ekonomi. I morgon kommer pensionen, och en stor del av den är redan intecknad. Som vanligt. Behöver också köpa postpåsar för nära tusen kronor, och frimärken. Och, och, och. Alla onödiga, ohjälpsamma tankar som surrar en vakennatt.

Nu har elden tagit sig i spisen. I kväll blir det baconinlindad knipa med god sås och ris till middag. Igår åt vi räkor, varsina två bitar hastigt stekt laxfilé (resten gravas idag) med avocado och god gravlaxsås till. Det var matpratet. Några fåglar kan jag inte skriva om ännu, de sover förhoppningsvis.

Inga bokbeställningar över natten, ibland ser jag att andra sömnlösa människor kollar på Bokbörsen och beställer just kvällar/nätter och gärna helger.

Det ljusnar lite sakta borta över stallet mot skogen. Eller så är det belysning från något samhälle som syns? Tror det är gryning, det är österut. Träden börjar synas mot himlen. Även om solen inte visar sig är det väl ändå därifrån ljuset kommer? Längtar till ljus och värme, avskyr perioden november – februari i Sverige (som om jag brukade tillbringa den tiden annanstans). Mörkret tar mig, krymper mig och gör mig ledsen och liten. Och eftersom jag numera alltid är i Sverige den här tiden längtar jag bort. Ett par år har jag skrivit mig igenom november, i år blir det inget med det heller. Just inget med någonting.

Letar i mig efter sådant som jag ändå är glad och tacksam för: mannen min, som t ex när han hörde att jag skickat 100 kr till Daniel L för Jen-Jen i Filippinerna, genast ville göra detsamma; mannen min som ska grava lax idag, och kanske baka bullar; mannen min som finns där i sängen bredvid min, nära och möjlig att smeka eller bara röra vid; Minsann som vill vara nära mig för det mesta; syskon, söner, fd make – nu börjar listan bli en sådan där förteckning där man inte ”får” utelämna någon som skulle kunna känna sig förfördelad. (Vilket konstigt ord, tror aldrig jag skrivit det förrän nu – hur i all världen har det uppstått?)

Lite hjälper det att påminna sig allt som är bra och gott i mitt liv. Med en aning mera vettigt perspektiv är faktiskt det mesta gott. Himlen är nu otroligt vackert gulröd där borta i öster, det är  också något att glädjas åt. God morgon söndag!

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Väl tidig söndagsmorgon

  1. Skrivmoster skriver:

    Önskar dig en fin söndag Margareta! Jag tror att vi har samstämmiga tankar du och jag som befinner oss i denna ålder med ”kort framtid” … Men än hänger vi med och inte är det dags att ge upp när det finns så mycket som fortfarande är intressant och roligt! Resten får man dras med …
    Kram skickar jag dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s