Må bra, må bättre

Hon förundras än en gång över sig själv. Hela dagen har hon varit ledsen, till och med gråtit en skvätt inför tankar om att vara ”tärande”… Hjärnan kan verkligen spela en spratt, som inte är roliga. Just nu har hon vänt på humöret genom att lyssna till musik. Oavsett sort gör den henne inte ledsen på samma sätt. Viss musik kan få henne att gråta, men den gråten är kraft och känsla, inte sorg. Inte hopplöshet och elände. Och Cohen´s röst smeker henne som en inbillad älskare skulle kunna.

Det är för all del tänkbart att det glas vin hon druckit också bidrar till värmen i kroppen. Det spelar ingen roll, livet är just nu uthärdligare än det var för några timmar sedan. Vad det säger om henne vill hon inte veta. Hon nöjer sig med det hon känner – gjorde det då, gör det nu. Fast nu är bättre än då.

Ibland kan hon fundera över om det ska vara så här, hela livet, ända tills hon dör? Ska hon inte bli klokare, mera lugn och förståndig, snurra upp håret i en sådan där rulle i nacken, baka bullar och vara allmänt snäll och trevlig?

Svaret är nog att det troligen fortsätter som det hittills pågått, livet. Har hon inte lyckats ändra sig på alla de här åren lär hon inte åstadkomma några större förändringar på de år som återstår. Det skulle kanske inte ens vara önskvärt. Vad eller snarare vem skulle hon vara, annorlunda? Vad skulle behöva förändras, i någons ögon, hennes eller andras? Förändring för att må bättre.

Hon vet med sig att hon skulle må bra av att dricka mindre vin (dvs inte var och varannan dag), dra in på Dry Martinis (nu blir det inga när hon inte har råd). Hon skulle vilja lita på att hon aldrig skulle köpa ens en trisslott eller satsa på ett internetcasino igen (hon slåss med sig, ofta). Det skulle säkert vara hälsosamt att ta en längre promenad varje dag, oavsett väder. Åtminstone så lång som höften orkar. Se till att ha något att skratta åt, ofta. Tala om att hon vill ha sällskap, när hon vill det. Självvald ensamhet är OK, annan är jobbig. Här är lite till som hon skrev tidigare idag:

 

Spara pengar – åka någonstans, miljöombyte

Aldrig någonsin spela på någonting

Göra något – om än aldrig så lite – roligt varje dag

Meditera

Skriva

Sluta oroa mig för mina vuxna barn

Inte sitta still vid datorn så länge varje dag, ta rörliga pauser

 

Allt det där skulle säkert vara bra, en del av det kanske till och med njutbart. Hon vet t ex att det gör henne gott att meditera. Etc. Hittills har hon gjort det, och släppt det, de senaste kanske fyrtio åren – så länge sedan är det som hon första gången mediterade. Till och från. Behovet dyker upp ibland, och nu är det här igen. Inte lika ”doktrinärt” som då i början, mera som det kan och som det blir. Enklare, och hjälpsamt för att låta hjärnan vila en stund i annat än ältandet som ingenstans leder.IMG_0403

Hårspännet får vara med för att det gör mig glad! Mannen min har gjort det åt mig, han gör mig också ofta glad. Men just nu är han inte här…

 

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Må bra, må bättre

  1. Yheela skriver:

    Ett mycket fint spänne, och bra lista. Lycka till med att nå några av målen.
    Kram!

  2. Barbro Fällman Caglar skriver:

    Såå vackert i ditt vackra hår!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s