Utplåning

Thomas Bernhard gör det inte lätt för sina läsare. Eller gjorde, han är död. Enligt Bodil Malmsten är han en av de allra största författarna, och hans sista bok, ”Utplåning – ett sönderfall” hans största verk. Jag har försökt läsa honom tidigare, eftersom jag har stor tilltro till Bodil Malmstens litterära förstånd.

Lyckades inget vidare, han är krävande, det finns inga skiljetecken ibland på en hel sida, inga styckeindelningar där du kan vila. Du måste läsa koncentrerat varje ord. Det är inte min vanliga lässtil. Jag läser fort, läser bilden av sidan mera än varje enskilt ord – utom när det handlar om poesi – och min vanliga metod fungerar inte med Thomas Bernhard.

Han kräver stenhårt att jag faktiskt tar in varje ord och begrundar, helst begriper, dess mening. En övning i disciplin likaväl som ett möjligt möte med en författare som inte kommer att skriva mera.

Han kallar sig själv ”den störste överdriftskonstnären” och enligt Malmsten berättar han hela det sena nittonhundratalets historia, inte enbart Österrikes (som var hans land). En mening fastnade direkt hos mig, ”Äktenskapet med en vinflaskkorkfabrikant kan inte bli utan smärtsamma följder…” – jag återkommer om jag lyckas läsa och tycka någonting om denna bok. Wolf Hall får vila, den intar jag enbart portioner om ett par sidor om dagen, och de sväljes med viss möda.

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s