Betraktelse över skrivande

DSC00975Skriv varje dag, träna din förmåga att sitta där och skriva, sitt inte och vänta på att bli inspirerad, skriv vad som helst, skriv. Så låter det många gånger från de som lär ut hur att skriva en bok, eller åtminstone ett manus som kanske kan bli en bok. Sedan kan man också lära sig att göra e-bok av sitt manus, man kan lära sig hur marknadsföringen bör gå till, vilka kanaler som är tillgängliga om man nu väljer att ge ut boken på egen hand – förlagen har så många manus och så lite pengar så de satsar knappast på debutanter längre. Om det inte är av typen Jonasson som skrev ”Hundraåringen…” Han var journalist och drivens skribent när han bokdebuterade.

Jag är inte direkt disciplinerad, jag är definitivt inte strukturerad i mitt skrivande, jag har inte klart för mig vilka som ingår i min målgrupp (om jag ens har en sådan vet jag inte heller). Jag duttar och skriver små betraktelser kring mitt liv och min tillvaro, på landet för det mesta, med min katt och ofta med mannen min. Ibland skriver jag om hur jag på egen hand fick inse att skäggstrån får alla (?) efter en viss ålder, och de må dras ut med pincett, ofta.  Åldrandet är ibland lite lustigt, och ibland inte alls roligt. Höft som behöver bytas ut, öron som hör sämre än tidigare, ögon som behöver nya glas ögon titt som tätt. Brösten har flyttat neröver, midjan är mindre påtaglig än förr, lederna stela. Hoppar gör jag inte alls längre. I båtar eller ens på landbacken.

Understundom (för att det är ett ord jag gillar) klagar jag på min dåliga ekonomi, men skyller den inte på vare sig regering eller något annat. Den är min, jag har skapat den alldeles själv, och får dras med den. Den begränsar mitt perspektiv, inga härliga utlandsvistelser eller resor.  Den hindrar mig inte från att drömma, och jag drömmer om att någon gång kunna vara borta från Sverige under den svartaste tiden, november och fram till mars, ungefär.

Fortfarande älskar jag, ger och får kärlek och sex (när sovrummet är varmt och skönt). Där spelar ekonomin ingen roll, än så länge inte heller åldern, vare sig min eller mannens min. Sex ser annorlunda ut idag, jämfört med förr – men är lika tillfredsställande. Våra kroppar känner fortfarande igen varandra, även om vi ser ut som vi gör. Jag tror att vi också ser varandra som vi är idag, inte som vi en gång var. Vi ser alla födelsemärken, alla skrynklor, alla stelbenta försök att flytta sig i rätt läge. Vi ser det gråa håret, och vi ser glädjen hos varandra, ser ögonens ljus bland rynkorna runt om. Och båda känner vi handen som ger en dröjande smekning innan sömnen tar oss bort – tills det blir dags att vakna lagom mycket för att gå och kissa. Också en åldersfråga. Kanske är det bra att ingen berättade hur det är att bli gammal, innan jag blev gammal.

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Betraktelse över skrivande

 1. Svenarne Janssson skriver:

  Det här, Margareta, är bland det bästa du skrivit på mycket länge. Osentimentalt klarsynt, utan gnäll och trams, med tydlighet beskriver du en av dina dagar i världen. Med vass blick, när det gäller dina tillkortakommanden men med tydlig uppskattning när det gäller livets kvarvarande goda. Du besitter en avundsvärd överblick som – kan jag tänka mig – ibland är oönskad och jobbig att leva med. Jag har tidigare sagt att jag tycker att du som bäst skriver som Bang – den legendariska Barbro Alving. Korthugget, kärvt, men alltid med en nypa humor där den finns att hämta. Och klarsyn, alltid klarsyn …
  Det var länge sedan jag tyckte att du var där. Men det är du det – Käringen mot strömmen…
  En text som denna skulle platsa i vilken tidning som helst – DN, Vi, Amelia mfl.
  Kaxa upp dig, tag plats & skicka in! Inte kanske, inte senare. NU!

 2. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Din text fick mig att rysa(av rörelse)! Sååå fint skrivet, utan krusiduller! Avundsamt men väl unt!
  Så vill jag också ge en eloge för dina fantastiska bilder! Du skulle även där platsa bland ”de stora”! Den här senaste bilden är helt underbar!
  Kram från stolt lillasyster

 3. Skrivmoster skriver:

  Otroligt bra skrivet – rakt av som det är! Jag måste le mellan varven och vi har samma tankar i detta med åldrandet, som jag gärna ser hos andra men inte hos mig väl??? Ändå är många saker påtagliga och omöjliga att komma ifrån.
  Tack för att du delar med dig av det som inte alla kanske sätter på pränt. Du behövs!! Kram!

 4. mångmamma skriver:

  Som något yngre – än så länge – får den här texten mig att nudda vid som en dag komma skall.
  Inte ett dyft avskräckande utan bara på ett klarsynt men ändå ömsint sätt.
  Tack för dina texter!

  • beskrivarblogg skriver:

   Goa mångmamma – tack för det du skriver, livet knallar på och ibland hänger vi med, ibland inte. Skickade texten till tidningen Veteranen igår – får se om de är intresserade. Svenarne fick mig att våga.

 5. mångmamma skriver:

  Och för övrigt instämmer jag i samtliga Svenarnes ord!

 6. Jennie skriver:

  Här kommer uttropstecknernas text ;D
  Håller med om alltihopa som Svenarne skriver!! Suveräna kvinna!!
  Och YIPPIIIIIII att du skickat in!!! *står här och hoppar och hejjar*
  Blev dessutom själaglad att läsa bland kommentarerna ( läst från senaste inlägget och bakåt i tiden) att ni skriver på er bok! WORD to Lady M and Lady A- längtar ihjäl mig att få läsa den!!!
  KRAAAAAAAAAM!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s