Äldsta tåget

>Svart galla”Äldsta tåget” – gamlingar (typ tonåringar för länge sedan) utklädda, som många skolbarn och yngre, till Lucia, tärnor och stjärngossar. Och vännen, poeten, kloke mannen i Sundsvall, blir galen av ilska – han vill bevara sig för sådant när han själv inte kan säga ifrån, vill inte förnedras så.

Jag förstår honom, jag vill det inte heller, vill inte sitta och vifta med ett ljus och säga att det är väl trevligt om man orkar… Hur gick det till, vems idé var hela upplägget, vem såg till att Rapport var där och rapporterade? Vem ansvarar för att medmänniskor, möjligen mot deras egen vilja, kläs ut och etiketteras som ”äldsta tåget”?

Vem tar hand om det jag vill, och inte vill – när jag själv av olika anledningar kanske inte kan längre? Vem släpper in fotografer och TV-folk – som man släppte in dem för inspelningen av en döende man för något år sedan, det som nu är föremål för rättegång? Så att mannens familj kunde se hans dödsögonblick på TV, utan att de haft möjligheten att säga nej. Själv kunde han inte, han låg och dog.

Lucia-utklädsel, död – det är naturligtvis någon sorts temperaturskillnad i händelserna. Men grunden är densamma – ingen respekt för den sjuke, ingen respekt för den som är gammal och bor på äldreboende. Fritt fram för olika sorters exploatering, alltid kan det bli ett käckt litet inslag i Rapport. Någon kvarlämnad Nobel-pristagare kanske kan förundras, men också möjligen förfäras. Tänk om hen varit i samma situation, minus Nobel-priset då förstås. Ve. Jag vill inte. Vad ska få mig att vilja leva när jag blir för gammal för att leva på mina villkor??

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Äldsta tåget

 1. Svenarne Janssson skriver:

  Ja, Margareta, JA! Kloka ord … Jag lånar en del av dem, och dina meningar, (hoppas att du godkänner det) när jag just nu sitter och skriver ett mail till Rapportredaktionen, och begär att få veta varför man sände inslaget och vem som är ansvarig.
  Återkommer – om och när- jag får något vettigt svar …
  Godnatt! Kram/Sa

 2. A-Lott skriver:

  Hej i sena timmen Margareta 🙂

  Har varit borta hela kvällen och inte sett på vare sig det ena eller andra men här har det tydligen hänt något som väckt starka känslor. Utklädda gamlingar i Luciatåg? Att världen är upp och ner vet vi och inget nytt under solen, så länge vi bara hänger med och inte ifrågasätter stolleproven. Gammal borde vara klok.

  Så gamlingar har förnöjt sociala media nu? Ja, vad kan de inte hitta på? Allt för sensationslystna tittare och utnyttjande programmakare som vill tjäna kosing. För i slutändan är det pengar det handlar om. Kan man sälja sin gamla mamma, så gör man det.

  Ny har jag en servad dator som tappat både ljud och lite annat vett. Fullt gripbart när jag har en snäll grabb som ställer upp. Annars vet jag inte hur det skulle gå.

  I morse läste jag lite ur vår bok. Den är inte så dum faktiskt. Fått lite perspektiv och tänk jag tror att den håller. Nästan att det är lite angeläget tema vi kört på med tanke på att visa att det gäller att hålla igång innan vården tar kommandot över oss lekamligen. Vi blir kanske annars utklädda till något satans clowner om vi inte intar en attityd att ”här kommer ni inte och gör narr av gammalt folk! Basta!”

  Varmaste kramen till dig i Lucianatten ❤

  • beskrivarblogg skriver:

   Såg inslaget på datorn, skit. Svenarne skickar mejl till Rapport-red och ställer frågor, får se om han får svar. Kul att du tittat i vår bok, jag har också tänkt på den på sistone – den håller. Jag ska läsa jag också, så får vi fundera på hur vi går vidare! Kram på dig, och god morgon!Margareta

 3. Svenarne Janssson skriver:

  Har nu skrivit till Rapportredaktionen, och berättat vad jag tycker om inslaget.
  Kopia har gått till DNs insändarredaktion.
  Får väl se om det blir någon reaktion – jag är MYCKET skeptisk till det.
  Men jag har i alla fall öppnat truten & det känns ok.
  Godnatt! / Arga gubben i Sundsvall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s