skrivråd…

Fokusera, hitta din skrivplats, skapa din skrivrutin, jobba på. Ge inte upp, förtvivla ej, skriv ändå. Så här i början på året kryllar det av goda råd och tips om hur du ska bete dig för att få ditt manus både färdigskrivet och färdigredigerat, och utgivet. Kanske på Amazon om du förmår fylla i allt som behöver fyllas i för att komma så långt. Ifyllandet kanske blir enklare om Amazon etablerar sig i Sverige.

Annars kan du alltid ge ut din bok på egen hand. Du kan trycka ”print on demand”, dvs vartefter du behöver flera exemplar. Eller du kan ordna upplaga efter plånbok på annat sätt, kanske via HOI förlag som visserligen vill ha en rejäl slant om de godkänner ditt manus för publicering – men som också ger författaren 80 procent av det som blir över när väl startinvesteringen är betald.

Eller du kan skapa en e-bok. Antingen i Indesign (dyrt program som också kräver viss hanteringskunskap) eller göra boken i pdf-format. På Amazon vill man ha Word-dokument har jag lärt mig idag.

Idag har jag beställt King´s bok ”Att skriva” på Bokbörsen, jag har visserligen läst den redan, men vill ha den tillgänglig på hyllan här i mitt arbetsrum, köket. På hyllan har jag samlat böcker som handlar om att skriva, men också några andra mig inspirerande böcker. Plus några av alla årens anteckningsböcker, och ett par helt nya, oskrivna. Just nu vet jag inte om jag någonsin kommer att titta i de gamla skrivböckerna – de känns inte riktigt igen efter några år – men kanske. Och jag har ingen vidare ordning på vad och hur jag gör anteckningar heller – men gör dem emellanåt, och förundras när jag hittar dem efter ibland lång tid. Det är jag själv som skrivit det där, det är jag som har tänkt så där – vad konstigt, vad spännande, vad knäppt.

De med större och längre skriverfarenhet än jag hävdar att de tar sig djupare in i sina skrivprojekt genom att skriva lite varje dag. Jag skriver lite så gott som varje dag. Huruvida jag tar mig någonvart i något skrivprojekt är fortfarande inte klart för mig. Men skriver gör jag. Det är mannen min som späntar ”tändstickor” till vedspisen!

 2012-10-02 14.23.09

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s