Släpp in kaos

Ur en artikel av Daniel Sandström i SvD idag den 25 januari, kopierar jag följande som nästan fick mig att gråta – av igenkännande? Vet inte riktigt, men skrivandet handlar för mig också ofta om att själv se var min plågade människosjäl befinner sig. Att tillåta sig att släppa in kaos.

Citat:

I en av dessa romaner, ”Jag gifte mig med en kommunist”, finns också en passage som Claudia Roth Pierpont med rätta pekar ut som det närmaste ett artistiskt credo som Roth skrivit. Jag citerar den i sin helhet, för det är en nyttig påminnelse om konstens uppgift i en tid som gärna vill kidnappa den i olika former av ideologisk tjänstgöring:

”Som konstnär är nyansen din uppgift. Din uppgift är inte att förenkla. Även om du väljer att skriva på det enklaste sätt, som Hemingway, så är uppgiften att förmedla nyansen. Inte att sudda ut motsägelsen, eller att förneka den, men att se, inom motsägelsen, var den plågade människosjälen befinner sig. Att tillåta kaoset, släppa in det. Du måste släppa in det. Annars kommer du att producera propaganda – om inte för ett politiskt parti, eller politisk rörelse, så i alla fall dum propaganda för livet självt.”

Daniel Sandström är Svenska Dagbladets kulturchef.2013-11-30 13.01.13

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s