”En livsform med läsandet som kännetecken.”

”Jag var en livsform med läsandet som kännetecken.” Så beskriver Bodil Malmsten sig själv som barn, nära Oviksfjällen i Jämtland. Hon läste allt då, och hon gör det nu, enligt boken ”Så gör jag – konsten att skriva”. Nu är hon en skrivande människa.

Sådan var jag också. Läste allt utan urskiljning – Lo-Johanssons ”Bara en mor”, Harry Macfie´s ”Pälsjägare”, Sally Salminens ”Katrina”, ”Pippi Långstrump”, alla ”Fem-böckerna” – allt jag hittade i bokhyllan hemma, hos mormor, på biblioteket så småningom.

Nu är också jag en skrivande människa, med stora tvivel på den egna förmågan. Och just nu ONT i en inflammerad muskel i det opererade höft-benet. Svårt att sitta någon längre stund. Tvivel var jag inne på, men rimligtvis borde jag kunna skriva böcker i stil med dem jag läst massor av. Feelgood-böcker, lättlästa, romantiska, lite lagom sexiga, småroliga, bitska böcker om kvinnor, kanske främst för kvinnor. Eller om relationer, vilket kanske skulle göra dem läsbara för både män och kvinnor. Inte nödvändigtvis det som nu kallas ”romance” och tydligen betraktas som en ny litterär genre…

Men inte då. Inte tror jag mig om att kunna skriva som de, inte ens som de sämsta av de dåliga böcker jag också läst. Jag vet att jag kan hantera språket, att jag ibland kan förmedla en känsla så att även läsaren känner den. Jag kan stava, jag kan sätta kommatecken där de behövs, till och med använda semikolon (en utdöende förmåga). Jag särskriver aldrig.

Och jag tror mig om att ha någon sorts humor, lite torr kanske men humor. Jag hatar lyteskomik av typen Lars Ekborgs ”Bunt ihop dom…” för många år sedan. Har svårt för Helan och Halvan som hör hemma i grannskapet, Chaplin kan jag hantera, ibland. Stand-up comedians slipper jag ta ställning till eftersom jag inte har TV och aldrig befinner mig på samma ställe som de.

I köket har jag en särskild hylla för ”skrivböcker”. Där står alla böcker med råd och tankar kring skrivande som jag har skaffat genom åren. En av böckerna är en bok jag hittade (eller om den hittade mig) på museet i Golden Gate Park i San Fransisco, Brenda Ueland´s ”If you want to write”. Hennes enkla råd är – skriv, om du vill skriva. Boken kom 1934, författarinnan är sedan länge död och antagligen tämligen bortglömd. Vi hittade varandra.

Stephen King´s ”Att skriva” inhandlades på Bokbörsen för 50 kr (inkl porto) häromveckan. En av de böcker jag fortfarande vill äga, efter att ha lånat den några gånger på biblioteket. I hyllan står också nyförvärvade Erica Jong´s ”Förföra demonen” (när jag bläddrar i den inser jag att hon är lika gammal som jag), Patricia Tudor-Sandahls ”Ordet är ditt”.

I en grupp på Facebook blir det just nu orimligt långa inlägg om ”vem är författare?”. Jag kommer ihåg Richard Moss´ ord för länge sedan, i ett kursammanhang i Frankrike. ”Be your own author, find and use your own voice” apropå ”authority”, använda din auktoritet. Då handlade det om att sjunga, något varken min röst eller auktoritet ville veta av – men det gick att hitta dit. Och jag sjöng, och blev ”my own author”, ett tag. Det gick tyvärr över och jag är tillbaka i invanda icke-auktoritativa hjulspår som heter ”du kan inte”. Men, för att koppla tillbaka till den i sig ointressanta frågan på Facebook, jag är författare, jag är en skrivande människa. Skitsamma om Författarförbundet har tagit emot mina pengar och godkänt mitt medlemskap.

I min kökshylla finns Oriah Mountain Dreamer´s ”The Invitation” som inte direkt har med skrivande att göra. Jag har ”ärvt” den av en god vän och tycker om den. Om jag vill kan jag lära mig mera om svenska språket i Gösta Åbergs ”Handbok i svenska” eller av Ruth Halldéns ”vid romanens fötter – essäer”.  Mary Gordon´s tre noveller i ”The rest of Life” går jag oftare tillbaka till. Liksom Joan Anderson´s ”A Year by the Sea”, fågelböckerna som en gång till talar om skillnaden mellan svartmes och entita, och ”Drinkar – den kompletta drinkhandboken”, rolig att titta i om inte annat.

Därtill oskrivna anteckningsböcker, skrivna anteckningsböcker som jag aldrig orkar titta i – och en liten tovad prickig hund som Susanne i Källängen gjort. Han ligger där och tittar på Minsann som sover på köksbordet.

2014-02-15 17.19.49

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”En livsform med läsandet som kännetecken.”

 1. Svenarne Janssson skriver:

  SSå gör du det igen – skriver en låg inkännande text, med många bottnar. Läsvärd, värd eftertanke ock frågor. Vad hännder med den sedan? Instoppad i datorn? Bortglömd? Jag tror inte att du jobbar med dina. texter – bearbetar, finslipar. och sätter dem i sammanhang till varandra. Varför?
  Det ligger en självbiografi där och väntar – annorlunda occh personlig. Läsvärd och gripande. Vänta med nuet ett tag, tag dig an allt det fina du har som väntar på din omsorg. Läs igenom, stryk, gör ett syopsis och börja använda dina bilder. Är du teksam och vill bolla mot någon under gång, så hör av dig. Fyra ögon & vår gemensamma talang kommer att leda långt…. 🙂
  Kram från gubbbfan i Svl / SaS

  • beskrivarblogg skriver:

   Underbara härliga gubbfan, tror jag älskar dig! Tack, både för tankar och för spark därbak!
   Jag gör lite med mina texter, har börjat läsa och sortera, men fastnar – vet inte riktigt varken form eller ordning; har jobbat lite åt Johanna W och hon ska ev läsa något för att bistå med strukturering, i utbyte. Helen WL har hjälpt mig att samla ihop alltihop så att jag kan gå igenom – har dem annars (precis som du säger) undanstoppade, en text här och en text där… Jag bollar gärna men är inte där ännu – som sagt, min söndag började fint tack vare dig! Margareta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s