Björn Larsson ”Min frihet”

 

”Frihet och fri vilja är att vara sin egen orsak, att frigöra sig från förutbestämningar och från verkligheten…”.

”Människans frihet består i att hon kan föreställa sig att hon inte måste vilja det hon vill, att hon skulle kunna mer än vad hon kan, det vill säga i att föreställa sig att hennes liv och den verklighet hon lever i inte nödvändigtvis behöver vara som de är och har blivit.” Frihet är inte att kunna göra vad man vill och har lust till, även om det kan ge en känsla av frihet.

Jag läser en bok jag vill läsa många gånger. Just nu kan jag inte följa alla resonemang, kanske kan jag det aldrig. Men Björn Larssons bok känns viktig, bara detta att ”vara sin egen orsak” gör att jag vill något. Vet ännu inte vad. Min parallella verklighet är sådan nu att den inte går att vilja bort, den är som den är och kommer att vara länge föreställer jag mig. Men inte all tid, inte all min tid.

Jag har lånat boken, men för första gången på länge är det en bok jag vill äga. Gavs ut på Norstedts 2013. Han skriver om livet, om kärleken och om frihet och passion, och svårigheterna som de ibland oförenliga kraven på livet kolliderar. Framför allt handlar boken om att vara så klar över sig själv och man verkligen och mycket konkret är sin egen orsak.

Annonser

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s