En salig blandning

En får skrivförbud på grund av hundbett, en annan tar paus i manusarbetet och åker på utflykt, en tredje har nu redigerat färdigt för slutlig (?) lektörsläsning. Några av alla dessa skrivande människor som verkligen skriver. Manus till riktiga böcker, som har förlag eller ger ut själva, som gör färdigt…

Här sitter en som inte får till det, som inte gör färdigt, som inte ids läsa sina egna texter igen och ändra och ta bort, som inte gör just någonting för närvarande. Någonting som har med skrivande att göra menar jag.

En massa andra någonting gör jag, borstar hunden, matar katten, gör rent i kylskåpet och diskar alla hyllor. Dammsuger. Torkar köksgolvet, fixar fika, duschar. Trasslar ut hunden när han lyckats få koppel och löplina runt en tall och vägrar backa på egen hand. Roas av hur hund och katt hela tiden har koll på varandra, men annars inte bryr sig.

Jag har inte läst mina egna texter på länge. Orken försvann någon gång i våras, kanske tillsammans med kärleken, i mars. Den förblev borta när Mats dog i maj, då var det slut med all sorts ork. Och den har inte hittat hit igen, men lite skrivlust har faktiskt infunnit sig de senaste dagarna. Jag skriver av pur envishet, det som kommer ner på skärmen tuggar jag fram, inget går lätt och självklart. För mycket har hänt, jag har ingen karta jag känner igen längre. Ingen riktning, inget mål utöver att ha fungerat någotsånär en dag till när kvällen kommer.

Jag surrar av alla sorters känslor – ilska, sorg, självömkan, tacksamhet, glädje, irritation över småsaker, ångest över krig i omvärlden. Stort och smått, personligt och allmängiltigt i en enda salig blandning (varför den nu skulle vara salig, kommer uttrycket av att alla sorter blir saliga på sin tro, eller vad?).

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till En salig blandning

 1. A-Lott skriver:

  Hej Vännen som inte hittar tillbaka till det kreativa skrivandet.

  En sak lärde jag mig en gång.
  Först ska det basala tillfredsställas och inte förrän det är tillgodosett kommer människans behov av utveckling/förkovring/skapande. (Lite enkelt förklarat)

  Du har ju halkat tillbaka till det basala och det pga det du genomgått. Ingen kan skapa när vardagen upptas av att överleva över huvud taget. Det inger även en trygghet att utföra sådana åtgärder som man är van vid. De där med automatik. De enkla och igenkänningsbara.
  Visserligen skar en målare av sig öronen i förtvivlan över att hans tavlor inte blev som han ville. Men det var väl synd på öronen, eller hur, och inte visste han bättre.

  Det kommer igen. Skapandet kommer att ge dig ännu mer av tyngd och klarhet den dagen du rest dig igen från de sorger du genomgått. Så fortsätt du att borsta hunden, tvätta, skaka mattor och städa. Det är bra medicin för själen.

  Kram från snusförnuftiga A-Lott som varit på provtagning för första ggn i livet. Hade lite för höga sockervärden, så nu får jag sluta med socker i kaffet… 😦 de som e så gott )

  🙂

  • beskrivarblogg skriver:

   Du har nog så rätt min vän – det basala först, det eventuellt kreativa kommer kanske sedan… Tack för att du läser och kommenterar, det gläder mig! Kram till dig/er i värmen, och sköt om ditt socker!! Margareta

 2. Svenarne Janssson skriver:

  Det är roligt att se att du skriver igen, och få läsa dina texter. De är dessutom bra, inte minst gårdagens ”Skrivande människor – och jag” Att du skulle få igenom och redigera dem med tanke på utgivning har jag ju gafflat om förut. Men jag förstår motståndet när du inte hittar lusten att upptäcka dina betraktelser igen. Hoppas att du så sakta ska bli nyfiken … Kram / Sa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s