Normalisering

Procenttal, valfläsk, allianser hit och dit, röstkorten ligger här och väntar på att vi ska förhandsrösta. I ett val där inga ”bra” alternativ finns. Experter och politiker pratar och pratar. Jag lyssnar inte längre.

Ett ord som blivit vanligare på sistone är t ex ”normalisering”. Det mesta tycks kunna normaliseras – men det är tämligen svårt att begripa vad som är den jämförelse gentemot vilken något normaliseras. Hur går det till när nazister och rasister och andra –ister blir salongsfähiga? Vem gör dem lämpliga som riksdagspersoner och påverkare i vårt samhälle? Och vad?

Andra ord som står mig upp i halsen är ”jobb, skola, omsorg” – den ena politikern lovar x tusen nya jobb, framför allt till unga. Den andra hävdar att allt ju blivit så mycket bättre för alla de senaste åren, trots alla svårigheter ligger Sverige på topp i Europa. Till bilden hör att stora delar av övriga Europa går igenom ett stålbad i högre grad än Sverige upplevt…

Däremot tycks man ha glömt bort att fokusera på svaga grupper som äldre, sjuka, utförsäkrade, ensamstående föräldrar, invandrartäta bostadsområdens ungdomar. De är visserligen många, men bidrar kanske inte (längre, eller än) till ekonomin i landet. En rullstolsbunden kvinna fann sig föranlåten att tigga utanför butiken i Göteborg (?) – och hon var inte ens rom, de har ju annars i debatten givits ensamrätt till tiggande.

Jag minns att jag för inte alltför länge sedan blev förskräckt när jag insåg att det även i Sverige, i Stockholm t ex, fanns hemlösa som satt i centrum med en usel pappskylt som vädjade till de förbipasserande. Då hade jag enbart sett detta i San Fransisco och kunna få mig att tro att det var ett amerikanskt fenomen. De som inte hade eller har något socialförsäkringssystem som vi i Sverige – hade, då. Nu vet jag inte vad vi har – men de som utförsäkras från Försäkringskassan efter många gånger tveksam handläggning, de vet.

Det här är första gången det känns otäckt att rösta. Eller låta bli att rösta. Det här valet är det första jag upplever som gör mig rädd att onda krafter ska bli ännu starkare än de redan är. Ännu mera normaliserade. Nazister och fascister var normaliserade på 40-talet, även i Sverige. Bevare oss för en upprepning av det som hände i Europa då.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Normalisering

  1. MarveW skriver:

    Det är mycket information att ta tills sig. Försöker följa i media men inte fokusera helt på ”vallöften” utan även på ideologi, partiprogram och hur de har agerat hittills. För mig är det självklart att rösta, och därmed förbereda mig genom att ta till mig information. Vi behöver en regering och en riksdag och jag vill vara med och utse dem.

  2. Barbro Fällman Caglar skriver:

    Rösta ska vi och det är åtminstone lätt att veta vilka partier jag INTE ska rösta på. Välkommen tillbaka till bloggen förresten, och patos har du med dig också! Bravo!

  3. surridurr skriver:

    För mig är det viktigt att satsa på välfärden och rädda det som finns kvar. Stoppa utförsäljningen av vår allmänna egendom som det tagit sååå många år att skaffa oss. Stoppa vinster i vår välfärd. Minska glappet (som på senare tid) ökat mellan fattig och rik samt mellan man och kvinna. Samt miljötänket.

  4. Ibland känns det som allt står mig upp i halsen. Egentligen litar jag inte på någon. Ändå känns allt extra superviktigt denna gång. Jag är trött på att de springer runt och ringer på dörren. Det blir inget kaffe hos mig. Däremot är jag glad för det vackra höstvädret jag välkomnades med i morse. Soliga kramar från Bosse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s