Födelsedag

Min sjuttiotredje födelsedag. Jag sitter i mitt varma kök, min vän pysslar omkring mig – just nu gör han ren och smörjer in ett par vinterkängor, och har nyss späntat en mängd tänd-stickor till vedspisen. Kanske går han till och med ut med hunden om någon timme. Jag är legitimerat lat idag.

Många har ringt, flera har gratulerat på FB, några mejl därtill – jag känner att jag finns idag. Det gör jag inte alltid. Kände det gjorde jag även för några timmar sedan när jag skottade fram grindhålet efter plogbilens snövall. Nu har det kanske slutat snöa, det är vackert därute. Undrar var talgoxar och blåmesar är, fröautomaten är full, men bara nötväckan hämtar sina frön som vanligt.

Som vanligt har jag svårt att omfatta att det är jag som fyller så där många år. Ännu är jag veterligt frisk. Jag har familj och vänner. Katt och hund. Jag är lyckligt lottad. Det behöver jag påminna mig emellanåt, när melankolin vill ta överhanden. Speciellt när dagarna är mörka från november till mars ungefär. Idag är dagen ljus tack vare all snö, det är en av få fördelar med snön. Jag har slutat åka skidor.

Häromsistens gjorde jag en deprimerande lista över allt jag inte kommer att göra mera: segla till exempel. Kanske kommer jag att ”åka segelbåt” någon gång mera i livet, men inte byta segel och försöka hålla i alla tampar med tänderna om så behövs. Jag kommer aldrig att lära mig dyka, fast det har jag nog aldrig riktigt velat heller. Vandra i fjällen kan jag också glömma, liksom att göra långa resor till fjärran länder, bo utomlands i lagom varmt klimat en längre tid. Ibland är det kroppen som inte vill, ibland ekonomin.

Den där listan talar om för mig att jag är gammal, jag är äldre, jag är allt det där som skyfflar in sådana som mig i ett förutbestämt, trångt fack där vi bör hållas, gärna utom synhåll för resten av mänskligheten. Så att vi inte stör, inte påminner alla yngre om att de också blir äldre om de överlever stressen av livet idag.

Många blir inte äldre. Jag tänker på alla de som inte orkar leva, jag tänker på min son som stretade på, men som inte fick leva vidare.

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Födelsedag

 1. lena skriver:

  Grattis o manga varma kramar fran Lena

 2. lma7 skriver:

  Grattis! ❤
  När jag fyller 75 i juni ska jag (kanske) göra en lista på allt jag fortfarande kan göra.. Skriver "kanske" för jag vet ju inte ens om jag lever då!
  Ha det gott!

 3. beskrivarblogg skriver:

  Tack – bra inställning att kolla allt man fortfarande kan/vill göra – om vi lever då! Kram på dig/Margareta

 4. Anna skriver:

  Stort grattis på din dag! Och tack för din blogg – många intressanta och välformulerade beskrivningar. Kramar från Anna

 5. MarveW skriver:

  Grattis! Hoppas din dag varit till belåtenhet.

 6. Du fick en fin födelsedag. Både utomhus och inomhus. Bra att du inte gjorde den listan på din dag. 🙂 Bättre att göra en lista på sådant man kan göra. Livet är inte rättvist. Kram Bosse

 7. Karin skriver:

  Efterskottsfödelsedagsgrattis! Födelsedagsefterskottsgrattis! Gott nytt år, med andra ord.
  Nu ljusnar det och vi har återigen tagit oss igenom den mörka vintertunneln (mörkare än vanligt för dig) och kan hoppas på vårvärme igen. Kom på mig själv med att gå och gnola på ”Summertime, and the living is easy…” när solen tittade fram för ett tag sedan. Långt dig, men skönt ändå att vara över den värsta puckeln.

 8. beskrivarblogg skriver:

  Karin – du har så rätt, ljuset kommer sakta men säkert. Idag gnolade jag inte men tänkte att det ändå är något särskilt med sol och snö i februari! Vackert, och tack vare hunden kommer jag ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s