Komma igång

Riktigt varför hon hela tiden öppnar ett nytt, tomt dokument att skriva i vet hon inte. Det känns som om hon väntar på vad som ska komma, vilka ord som ska hamna där. Ibland sitter hon faktiskt med orörliga fingrar på klaviaturen. Något blir det alltid. Som nu.

Boken hon läste igår kväll hade enkel uppbyggnad – en äldre man med ett alldeles för stort hus för sitt ensamma liv, en son som han hade dålig kontakt med, sonens hustru, barnbarnen som han älskade och saknade efter att familjen flyttat från hans gård till byn, en grannkvinna i ett hus så klent att taket blåste sönder i stormen. Två gamla vänner, adoptivföräldrar till sonhustrun, där kvinnan avlider. Mannens döda sura hustru. En åsna, katter, en hund, två urgamla tanter, en sjuksköterskestudent, en manlig jordbruksstudent – och slutligen en baby. Runt det här persongalleriet vävs en liten fin historia.

Boken heter ”och sen Paulette”, är skriven av Barbara Constantine och utgiven av Seqwa förlag. Kapitlen är föredömligt korta, boken är lättläst och trevlig, rekommenderades mig på biblioteket av en äldre dam – lika gammal som jag antagligen, men mera dam.

Hon vet att hon också har flera persongallerier i både huvud och på datorn. Hittills har hon inte fått ihop dem. Fragment, snuttar, ord och meningar som om någon annan skulle sätta ihop allt till en berättelse. Åsa Hellberg, som jag följt under några år, skrev häromdagen i sin blogg om hur man kommer igång med att skriva sin bok.

Första beslutet handlar om att skriva en bok. Inte ett manus. En bok. Nästa beslut är ”när ska du sätta igång?” och därefter ”när ska du vara klar”.

Först därefter kan du börja fundera på dina människor, karaktärerna i din bok. Du måste inte nödvändigtvis ha klart för dig vad som ska hända – men det kan vara hjälpsamt att utsätta din huvudperson för någonting. Vad som helst. Och därefter fråga dig varför detta hände? Varför är en viktig och hjälpsam fråga genom hela skrivandet.

Så enkelt kan det låta. Så svårt är det. Inte ens Åsa Hellberg som numera skrivit fem eller sex böcker säger att det är lätt. Men hon tycks ha roligt medan hon skriver och hon gillar att redigera. Det ska man vänta med, ingen redigering under skrivandet. Runt 2 000 ord om dagen, tänk i kapitel, inte hela boken. Sluta när du just påbörjat nästa kapitel, lättare att komma igång då. Ett knep som flera författare använder sig av.

Här är länken till Åsas blogg http://asahellberg.blogspot.se/2015/02/2552-ord-idag-och-nu-tanker-jag-skriva.html?

 

 

Snapshot_20121031_1

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s