Var är mitt latinlexikon?

”Bygg en framåtrörelse i ditt manus, låt dina karaktärer gestalta sina känslor och tankar hellre än att du som allvetande berättare skildrar dem.” Et cetera. Betyder ”och det övriga”.

Jag läste latin i gymnasiet för länge sedan. Numera minns jag bara att latinlexikonet kunde ge roliga översättningar på konstiga och obegripliga meningar, och att mycket handlade om diverse krig. Undrar vart lexikonet tog vägen, bortstädat för länge sedan antagligen. Tror mig minnas att det var gråblått, blandar antagligen ihop det med något annat liknande.

Läser tidningen Skriva, därav första meningen ovan. Blir trött på alla goda råd, och alla upprepningar som jag trots det inte kommer ihåg eller kan tillgodogöra mig. Spelar ingen större roll eftersom jag just inte skriver någonting, i alla fall inget som kan kallas bokmanus. Dags att förnya prenumerationen på tidningen, ska jag? Läser den nästan inte längre, bara tittar i den.

Lördagskväll, jag är så uttråkad att jag morrar för mig själv. Katten och hunden blänger, vedspisen knastrar. Undrade nyss varför jag reste mig från stolen, gick på toa utan att komma på något svar, nu när jag sitter ner igen inser jag att jag tänkte tända ljusen på bordet. Reser mig igen och gör det. Katten får passa svansen.2013-11-29 11.14.49

 

 

 

 

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Var är mitt latinlexikon?

 1. Karin skriver:

  Japp, blågrått! Latinlexikonet som man slet med även på skrivningarna och varje latinmening var som en rebus. Om man inte såg upp med någon liten ändelse kunde man få en alldeles galen innebörd, men eftersom alla andra ord också kunde betydde lite vadsomhelst fick man oftast ihop en innebörd, även om den var uppåt väggarna. Nej, latinet lyfte aldrig riktigt för mig, det gjorde det inte. Hörnlund? Eller minns jag galet?

 2. Marie skriver:

  Jag tycker att man kan strunta i de flesta goda skrivarråd. Man ska inte heller glömma att tidningen Skriva, egenutgivningsförlag, hybridförlag, skrivarcoacher, etc. faktiskt är en industri i sig, vars affärsidé främst är att göra sig en hacka på alla som ”drömmer” om att bli publicerade.

  Däremot tycker jag att du ska skriva om ditt liv. Läste just ut Yvonne Hirdmans nyutkomna självbiografi (jag gissar att ni är hyfsat jämnåriga). Det är hemskt intressant för mig, som är något yngre, att läsa om någon som sammanfattar sitt liv. Jag tror definitivt det finns en läsekrets.

  Marie

 3. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Älskade syster, ditt lexikon står i mitt hylla i full vigör! Du minns väl att jag läste latin ett år? Det ser ut just som ni beskriver det! Kom o hämta!
  Kram
  Syster B/

 4. Barbro Fällman Caglar skriver:

  Dår står så prydligt ”Margareta Fällman L1 3 och på bakpärmen har du skrivit Malin så fint!

 5. bergalott skriver:

  Det rinner mycket vatten under broarna och för sedan länge har jag gett upp tanken på alla de där visdomsorden som far runt i etern, att det ska ge mig lisa. Håller med en av kommentatorerna om att det i många fall rör sig om kommers.

  Inte heller jag har något att förmedla av ord i bokform. Totalt uttorkad på fantasi och framåtanda. Världen har stannat och jag skyller (för jag har inget annat) på väder och årstid.

  Håller igång lite grand med teatern. Banalt, enkelt och lite glädjegivande.

  Latinet har jag aldrig kommit i kontakt med men näst intill;
  står på balkongen – ljusgul med grön kant – latrinet.
  Ska ta kort och lägga in en bild – någonstans…
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s