Livet rämnar

Läser ”Sista  brevet från din älskade” av Jojo Moyes, och tänker på min älskade. När försvann han? Fanns han någonsin? Jag har i alla fall slutat kalla min manliga vän, älskare, fd kärbo, numera vad ?, för ”min älskade”. Gjorde det länge. Slutade kanske när vi/han gjorde slut senast – minns inte ens när det inträffade. Är inte dement (tror jag), lägger bara inte sådant på minnet längre. Antagligen för att han faktiskt inte vill vara min älskade längre (min slutsats). Vi har gjort slut på varandra.

Inser när jag skriver det här att han nog slutade för länge sedan att prata om kärlek när det gäller oss två (om han någonsin gjort det, jag kanske bara har hört vad jag ville). Förmodligen gjorde han det när vårt gemensamma liv brakade samman för snart sex år sedan. Han hänger med ändå. Och jag med. Hit och dit, till och från. Någon sorts kärlek är det kanske. Och eftersom jag vet att han läser min blogg, så läser han detta. Vår modell för kommunikation är inte särdeles direkt…

Bästa vännen har mist sin älskade man. De var älskande, de hade mycket gemensamt liv framför sig, ”det var inte så här det skulle bli” sade en av hennes döttrar vid begravningen. Nej, det var inte så det skulle bli.

Det var inte så det skulle bli för mig heller, som det blev. Livet händer, och döden händer, och allt blir något annat. På golvet här i köket ligger sonens ärvda hund (jag har ärvt hunden, inte sonen), sonen är död, han också. Hunden fiser så det stinker. Det var inte så det skulle bli heller. Men det blev. Snart är det ett år sedan olyckan. Jag väntar på årsdagen med sjuk sorts förväntan, vad kommer jag att göra, hur kommer jag att känna?

Just nu vet jag bara att livet rämnar omkring mig, jag larvar omkring med vrickat knä och möjlig meniskskada efter att ha klivit snett när jag skulle ta upp hundbajs ur diket. Försöker gå ut med hunden ändå, men enbart på gräset utanför huset, det onda benet först utför trappen, ett steg i taget. Om jag inte böjer på benet funkar det, lite bättre idag än igår. Bättre idag än igår, viktig insikt.

Grannen på landet ringer just och berättar om en olycka därute i samband med trädfällning och städdag. Apropå att livet rämnar. Vet inte hur det gick med den, och de, som drabbades.

IMG_0557

Och det här livet återuppstår, varje vår. Nyplöjda åkrar, tofsvipor, en fasans rop – talar om nytt liv. Tack.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Livet rämnar

 1. Signhild Skrivmoster skriver:

  Jag läser dina innehållsrika texter! Kram ❤

  Gilla

 2. christerhansson skriver:

  Reblogga detta på Christer.L.Hansson och kommenterade:
  Jag lånar det här som vittnar om livets villkor och att det sällan blir som man tänk dig och vi står ut, är i det och går vidare.

  Gilla

 3. Barbro Fällman Caglar skriver:

  ”Det var inte så det skulle bli”. Nej, det var inte så vi hade tänkt. För vem vet hur något ska bli? Det bara blir, och vi lär oss med tiden att det faktiskt bara blir, bara blev. Och vi sörjer men stretar vidare. Och försöker göra det bästa av det som ”är”, ”blir” kommer sedan.
  Var rädd om knäet! Apoteket har bra stödgrejer för sånt. Hoppas det går över fort!
  Kramar
  B/

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Kära syster, både du och jag och alla andra tar hand om det som blev så gott vi kan. Knät är bättre, men inte bra – kunde dock ta hunden på kort promenad idag. Och hittade katten i duschrummet där hon tillbringat natten – jag oroade mig och trodde att hon var ute/borta… Kram på dig!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s